Популярні замінники цукру, зокрема аспартам і сорбітол, можуть прискорювати погіршення розумових здібностей у людей середнього віку, йдеться в Сніданку з 1+1.
До особливої групи ризику потрапляють хворі на діабет, адже вони частіше вживають продукти з низьким вмістом цукру. Про це свідчать результати масштабного дослідження, опублікованого у журналі Neurology.
Щоб вивчити вплив штучних підсолоджувачів на мозок, науковці протягом восьми років спостерігали за майже 13 тисячами мешканців Бразилії середнього та старшого віку. Учасників опитували щодо їхнього раціону та рівня споживання семи найпоширеніших замінників цукру. Паралельно проводили тести на пам’ять, швидкість реакції та інші когнітивні здібності на початку, у середині та наприкінці дослідження.
Результати виявилися невтішними. У тих, хто споживав найбільше замінників цукру, когнітивні функції погіршувалися на 62% швидше, ніж у тих, хто вживав їх найменше. Це можна порівняти з додатковим старінням мозку більш ніж на півтора року. Люди з середнім рівнем споживання підсолоджувачів мали погіршення на 35% швидше, що еквівалентно приблизно 1,3 року старіння. При цьому лише один замінник — тагатоза, природний вуглевод, який утворюється при нагріванні молока, — не показав негативного впливу на мозок.
Цікаво, що у людей віком понад 60 років такого зв’язку не виявили. Ймовірно, природні вікові зміни «маскували» вплив замінників цукру, або ж літні люди споживають їх значно менше.
Нині вчені прагнуть з’ясувати, чи можуть природні альтернативи, зокрема мед, бути безпечнішими для мозку та не призводити до такого швидкого зниження розумових здібностей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: