Жувальна гумка супроводжує нас майже скрізь: у транспорті, на роботі чи навіть на побаченнях. Вона допомагає освіжити подих, зняти стрес і навіть додає впевненості. А ще радує приємним смаком та великим асортиментом у магазинах.
Але чи знаємо ми, звідки взялася жуйка і які секрети приховує її склад? У цьому вже розібрався Костянтин Грубич в Сніданку з 1+1.
Перші жувальні гумки з’явилися ще 5 000 років тому. Археологи знайшли в Скандинавії шматочки березової смоли з відбитками зубів. Наші предки використовували її як антисептик, щоб уникнути проблем із зубами та цинги.
У 1848 році американець Джон Куртіс створив першу сучасну гумку — зі смоли хвойних дерев. Щоб вона мала приємніший смак, смолу занурювали в цукрову пудру. Через два десятиліття стоматолог Вільям Семпл запатентував жуйку вже як гігієнічний засіб для очищення рота і зменшення залежності від тютюну.
У Другу світову війну гумка навіть потрапила до пайків американських солдатів. Вони жували її, щоб знімати стрес і саме так жуйка поширилася Європою. Вже за 20 років вона завоювала серця споживачів по всьому світу.
Поглянувши на сучасну етикетку, можна знайти підсолоджувачі (сорбіт, аспартам, ксиліт), ароматизатори, барвники та гумову основу. І хоча більшість компонентів дозволені, вони мають свої нюанси.
► Аспартам може викликати негативні реакції у людей із фенілкетонурією.
► Сорбіт у великих кількостях провокує проблеми з травленням.
►Барвник Е171 (титановий діоксид) вважається потенційно небезпечним.
Та головна загроза — це звичайний цукор, який створює сприятливе середовище для бактерій і сприяє розвитку карієсу. Саме тому дієтологи радять обирати жуйки без цукру.
Мабуть, ви чули один із найпопулярніших міфів про те, що жувальна гумка «застрягне» у шлунку на сім років. Так, вона все ж не перетравлюється, але виходить з нашого організму природним шляхом.
Більше того, у помірних кількостях жуйка навіть корисна. Вона стимулює слиновиділення, зменшує зубний наліт, нейтралізує кислоту після їжі та освіжає подих. Крім того, є спеціальні жувальні гумки, які допомагаю кинути курити.
Стоматологи радять жувати гумку не довше 5 хвилин після їжі. У такому випадку вона має профілактичний ефект і не шкодить організму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лайфхак для всіх любителів вінтажу: що насправді ховається в речах із секонд-хенду та як зробити їх безпечними