Не така безпечна, як вам здається: чи варто вірити в популярні міфи про жувальну гумку та що від нас приховують виробники
Що насправді ховається під яскравою обгорткою улюбленої жувальної гумки?
Жувальна гумка супроводжує нас майже скрізь: у транспорті, на роботі чи навіть на побаченнях. Вона допомагає освіжити подих, зняти стрес і навіть додає впевненості. А ще радує приємним смаком та великим асортиментом у магазинах.
Але чи знаємо ми, звідки взялася жуйка і які секрети приховує її склад? У цьому вже розібрався Костянтин Грубич в Сніданку з 1+1.
Як з'явилась жувальна гумка?
Перші жувальні гумки з’явилися ще 5 000 років тому. Археологи знайшли в Скандинавії шматочки березової смоли з відбитками зубів. Наші предки використовували її як антисептик, щоб уникнути проблем із зубами та цинги.
У 1848 році американець Джон Куртіс створив першу сучасну гумку — зі смоли хвойних дерев. Щоб вона мала приємніший смак, смолу занурювали в цукрову пудру. Через два десятиліття стоматолог Вільям Семпл запатентував жуйку вже як гігієнічний засіб для очищення рота і зменшення залежності від тютюну.
У Другу світову війну гумка навіть потрапила до пайків американських солдатів. Вони жували її, щоб знімати стрес і саме так жуйка поширилася Європою. Вже за 20 років вона завоювала серця споживачів по всьому світу.
З чого вона складається?
Поглянувши на сучасну етикетку, можна знайти підсолоджувачі (сорбіт, аспартам, ксиліт), ароматизатори, барвники та гумову основу. І хоча більшість компонентів дозволені, вони мають свої нюанси.
► Аспартам може викликати негативні реакції у людей із фенілкетонурією.
► Сорбіт у великих кількостях провокує проблеми з травленням.
►Барвник Е171 (титановий діоксид) вважається потенційно небезпечним.
Та головна загроза — це звичайний цукор, який створює сприятливе середовище для бактерій і сприяє розвитку карієсу. Саме тому дієтологи радять обирати жуйки без цукру.
Популярні міфи про жувальну гумку
Мабуть, ви чули один із найпопулярніших міфів про те, що жувальна гумка «застрягне» у шлунку на сім років. Так, вона все ж не перетравлюється, але виходить з нашого організму природним шляхом.
Більше того, у помірних кількостях жуйка навіть корисна. Вона стимулює слиновиділення, зменшує зубний наліт, нейтралізує кислоту після їжі та освіжає подих. Крім того, є спеціальні жувальні гумки, які допомагаю кинути курити.
Стоматологи радять жувати гумку не довше 5 хвилин після їжі. У такому випадку вона має профілактичний ефект і не шкодить організму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лайфхак для всіх любителів вінтажу: що насправді ховається в речах із секонд-хенду та як зробити їх безпечними