Загроза нової пандемії чи ні: світом шириться новий варіант COVID-19 під назвою XEC

Ще один штам COVID-19 під назвою ХЕС: науковці розповіли, чи загрожує світу нова хвиля пандемії

У світі з'явився новий субваріант Омікрону, відомий як XEC, який вже зафіксували у 27 країнах. Серед них — Велика Британія, США, Нідерланди, Польща, Норвегія, Люксембург та Китай. Детальніше про нього розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Найбільше поширення нового штаму зараз спостерігається в Данії та Німеччині, де за останніми даними кількість інфікованих XEC стрімко зростає. Згідно з повідомленням Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, XEC поки має незначну перевагу у швидкості передачі порівняно з іншими підваріантами Омікрону.

Однак науковці запевняють, що наявні вакцини ще залишаються ефективними й здатні забезпечити надійний захист від серйозних ускладнень, які можуть виникнути при захворюванні новим варіантом.

Науковці також прогнозують, що XEC може стати домінантним підваріантом вже впродовж цієї зими. Таке припущення ґрунтується на його здатності швидко поширюватися, особливо в умовах осінньо-зимового періоду, коли респіраторні захворювання традиційно збільшуються.

Зараз в США тривають активні дослідження нового штаму. Вчені аналізують його геном та шукають відповіді на запитання — чи може XEC призвести до нових мутацій, які змінять поточний хід пандемії? Результати цих досліджень мають дати більше розуміння про потенційні загрози та ефективність наявних засобів захисту. 

Проте вчені наголошують, що панікувати не варто. Вакцини, за попередніми даними, все ще забезпечують високий рівень захисту, а засоби профілактики — маски та гігієна рук, залишаються ефективними методами боротьби з будь-якими новими варіантами вірусу. Та уряди країн продовжують моніторинг поширення XEC і закликають громадян бути відповідальними, вакцинуватися та дотримуватися заходів безпеки, аби уникнути нових масштабних спалахів.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого очікувати в найближчі місяці: стало відомо, як зміняться пенсії і виплати для ВПО

Більше новин