Чого очікувати в найближчі місяці: стало відомо, як зміняться пенсії і виплати для ВПО

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Міністерка соцполітики Оксана Жолнович розповіла, як зміняться пенсії і виплати для ВПО
Getty Images

Міністерка соцполітики Оксана Жолнович розповіла, чи зміняться пенсії та виплати для ВПО у найближчий час

Поділитися:

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) і пенсіонери в Україні продовжують отримувати фінансову допомогу від держави, яка забезпечуює базові потреби для виживання. Однак багатьох українців цікавить, чи зміниться система виплат. Очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович у студії Сніданку з 1+1 розповіла, чого очікувати в найближчі місяці.

Виплати для ВПО

Станом на вересень 2024 року, розміри допомоги для ВПО залишаються незмінними. Це 2000 гривень на одну особу та 3000 гривень для дитини або особи з інвалідністю. Ці виплати були запроваджені ще у березні як підтримка на проживання для тих, хто втратив дах над головою.

«Виплати тривають шість місяців, після чого переглядаються. У вересні ми продовжили їх для найбільш вразливих категорій внутрішньо переміщених осіб», — зазначає міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Кому саме продовжили виплати

Насамперед це родини з дітьми та особи з низьким рівнем доходів. Також допомогу отримують пенсіонери, сироти та люди з інвалідністю. Ці категорії громадян є найбільш вразливими, і держава прагне максимально підтримати їх у складний період.

Як зміняться пенсії

Не менш важливою залишається й тема пенсійного забезпечення. В Україні вже кілька років триває обговорення необхідності перегляду розмірів пенсій, зважаючи на інфляцію та зміни в економіці. У березні 2024 року пенсії знову будуть проіндексовані відповідно до рівня інфляції. Однак держава планує піти далі та суттєво змінити саму систему нарахування пенсій. Оксана Жолнович пояснює:

«Сьогодні, на жаль, існує велика різниця у розмірах пенсій між тими, хто вийшов на пенсію на початку 2000-х років і тими, хто оформив її у 2020 році. Навіть якщо стаж та рівень заробітної плати однакові, пенсія може різнитися через особливості індексації та обрахунку».

Уряд визнає цю несправедливість і готує комплекс законодавчих змін. Йдеться про те, щоб зрівняти пенсійні виплати та зробити їх більш справедливими.

«Тоді гривня мала іншу вартість, і це вплинуло на пенсії. Ми це вирішимо», — додає міністерка.

У перспективі очікується, що новий підхід до нарахування пенсій дозволить усунути диспропорції та створити більш справедливу систему соціального забезпечення. Водночас внутрішньо переміщені особи можуть бути впевнені, що держава продовжує їх підтримувати і надалі надаватиме фінансову допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національний кешбек: які саме товари беруть участь у програмі та як повернути на карту 10% від їх вартості

Новини по темі