Будуть навчатися 12 років: МОН представило нову освітню реформу, яка запрацює у 2027 році — у чому її особливість

12 років навчання, академічні ліцеї та право складати власний розклад: що відомо про нову освітню реформу

Українська освітня система готується до нових змін, зокрема до впровадження профільної старшої школи та додаткового року навчання — 12 клас. Уже зараз Міністерство освіти та науки працює над підготовкою до нової реформи, яка має суттєво змінити підхід до освіти старшокласників. Чого будуть навчати учнів 12 класів, і в чому сенс нової реформи, розповіли в сюжеті ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Очікується, що профільна старша школа повністю запрацює вже у 2027 році. Саме тоді перші учні НУШ (Нової української школи) підуть у 10 клас і отримають можливість обирати профілі навчання. Це стане початком нової ери в українській освіті, яка має допомогти школярам здобувати знання, необхідні для подальшої кар’єри та життя.

Після 9 класу учні матимуть змогу обрати, як продовжити навчання — в академічному ліцеї чи професійному коледжі. Також школярі зможуть самостійно обирати профіль навчання й інтегровані курси, а саме чотири курси/предмети поза профілем.

Як ставляться українці до змін

Майже половина опитаних учнів задумується над запитання: «Навіщо вчитися 12 років у школі?». Та лише 17% опитаних батьків однозначно підтримують нову реформу. Про це повідомляє опитування, яке презентувало Міністерство освіти та науки щодо реформи профільної середньої освіти.

За даними МОН, лише половина керівників освітніх управлінь та шкільних директорів можуть пояснити батькам і вчителям суть реформи. Адже багато батьків та навіть освітян досі не розуміють повною мірою, що саме зміниться для старшокласників.

Навіщо додатковий рік навчання

Реформа профільної старшої школи передбачає, що після 9 класу учні зможуть обирати між різними навчальними напрямами в академічних ліцеях. Основна ідея реформи — дати можливість учням спеціалізуватися на тих предметах, які їх цікавлять і відповідають їхнім майбутнім професійним планам.

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий зазначив, що наша боротьба за свободу, не передбачає можливості залишатися в старій і пострадянській парадигмі освіти, якою вона нам дісталася у спадок:

«Згідно з реформою, вже цього року на місцях мають вибрати заклади, які стануть академічними ліцеями».

За словами МОН, такий підхід має підвищити мотивацію до навчання і забезпечити більш якісну підготовку до вищої освіти.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого очікувати в найближчі місяці: стало відомо, як зміняться пенсії і виплати для ВПО

Більше новин