Чи законно використовувати смарт годинники та пристрої для прослуховування у дитячих закладах (коментує юрист)

Чи можна здійснювати аудіо та відеозапис того, що вдібувається у садочку та чи не порушує це прав вихователів, розповідає юрист у "Твому дні".

Чи законно прослуховувати те, що відбувається в садочку за допомогою розумних гаджетів, розказує юрист Роман Бондаренко у програмі «Твій день».

Юрист коментує ситуацію, що сталась у садочку на Київщині. Мама хлопчика, яку хвилювало ставлення вихователів у садочку, одягла сину смарт годинник. Однак, цей факт обурив вихователів та інших мам дітей у группі. Однак, чи законно використовувати розумні годинники або інші пристрої для прослуховування у дитячому садку, розказує юрист:

Батьки можуть використовувати будь-які не заборонені законом засоби для захисту своїх дітей. Як правило, батьки можуть використовувати смарт годинники, коли виникають якісь сумніви щодо вихователів, вчителів і дитина скаржиться. Це не просто право, це обов’язок батьків дбати про життя і здоров’я дітей і вони мають для цього використовувати будь-які засоби, які не заборонені законом. Смарт годинники не заборонені законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпека школяра: З якого віку дитина може ходити до школи та повертатись додому самостійно (думка експертки)

Чи можна здійснювати аудіо та відеозапис у садочку і чи не порушує це права вихователів

Фіксація поведінки, голосу, зображення особи – є збором інформації. Якщо цей збір інформації відбувається для захисту прав людини, наприклад, право на гідність (коли дитину обзивають, ставлять у куток, принижують – це порушення права на гідність дитини). Для того, щоб захистити це право можна здійснювати аудіо та відео фіксацію цього порушення без згоди правопорушника. Згода вихователя чи вчителя у цьому випадку не потрібна. Доволі часто такі записи є єдиним вагомим доказом, який підтверджує порушення з боку вчителя чи вихователя.

Дивіться поради педіатра, як тренувати імунітет на карантині

 

Loading...

Більше новин