Розбився термометр: як правильно прибрати і утилізувати ртуть, що не можна робити, куди дзвонити (розповідає біохімік Гліб Репіч)

Що робити, якщо розбився ртутний термометр? Розповідає біохімік Гліб Репіч.

Що робити, якщо розбився ртутний градусник? Як правильно зібрати, а потім утилізувати ртуть? Що не можна робити і куди звертатися за допомогою? Про все це у «Твоєму дні» розповів біохімік Гліб Репіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пательні з тефлоновим покриттям: чи безпечні для здоров’я та як правильно за ними доглядати (розповідає біохімік Гліб Репіч)

Гліб Репіч наголошує:

«Ртуть – це рідкий метал, який, коли термометр розбивається, розлітається на дрібненькі кульки. Вони швидко потрапляють у найменші шпаринки: у паркеті, під плінтусами. Тому їх так важко прибрати».

Але зробити це обов’язково треба, і якомога швидше. Чому? Пояснює Гліб Репіч:

«Ртуть – це токсичний метал, який належить до речовин 1 класу небезпеки. Вона має загальний токсичний ефект, вражає всі системи нашого організму: нервову, серце, нирки, печінку. Ртуть має біоакумулятивний ефект, тобто випаровується потроху, постійно потрапляє в організм і там накопичується. Тому так важливо вчасно її прибрати і утилізувати».

Що не можна робити, коли розбився градусник

Якщо розбився ртутний термометр, не можна:

  • Пилососити кульки ртуті: вони погано засмоктуються, бо ртуть важка; при засмоктуванні повітря прискорює випаровування ртуті; пилосос буде «заражений» зсередини ртуттю, і щоразу при його використанні її пари будуть випаровуватися.
  • Використовувати віник для прибирання кульок ртуті, бо тоді кульки швидко закотяться у найменші шпаринки.
  • Збирати кульки ртуті мокрою ганчіркою: до неї ртуть буде чіплятися і розвозитися по підлозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити чайник від накипу (практичні поради від біохіміка Гліба Репіча)

Що робити, якщо розбився градусник

Щоб правильно зібрати ртуть, треба:

  • Одягнути бахіли або поліетиленові кульки на ноги, щоб не розносити кульки по дому.
  • Одягнути медичні рукавички (маску не треба одягати, від парів ртуті захистить лише протигаз).
  • Великі кульки ртуті зібрати на листок паперу за допомогою пензлика.
  • Невеликі кульки ртуті зібрати за допомогою скотчу. Щоб знайти кульки, які розлетілися по шпаринах, можна посвітити ліхтариком: ртуть буде відблискувати.
  • Зібрані кульки помістити у склянку з водою: під шаром води ртуть повільніше випаровується. Ідеально додати до води марганцівку, тоді ртуть взагалі не буде випаровуватися.
  • Гарно вимити підлогу розчином хлорки: вона хімічно нейтралізує ртуть. Гліб Репіч радить розвести пляшку хлорки у відрі води.
  • Гарно провітрити приміщення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися тарганів в домашніх умовах: розповідає біохімік Гліб Репіч

Куди здати ртуть на утилізацію

Щоб утилізувати ртуть, варто подзвонити до районного управління ДСНС, або за телефоном 101.

У Києві варто звернутися за телефоном 430-37-13, це контакти Комунальної аварійно-рятувальної служби "Київська служба порятунку".

І наостанок Гліб Репіч порадив відмовитися від використання небезпечного ртутного термометра. Краще замінити його на електронний, інфрачервоний або безртутний галінстановий термометр.

Дивіться онлайн-урок хімії: Гліб Репіч показав експерименти, які може повторити кожен:

Loading...

Більше новин