Розбився термометр: як правильно прибрати і утилізувати ртуть, що не можна робити, куди дзвонити (розповідає біохімік Гліб Репіч)

Що робити, якщо розбився ртутний термометр? Розповідає біохімік Гліб Репіч.

Поділитися:

Що робити, якщо розбився ртутний градусник? Як правильно зібрати, а потім утилізувати ртуть? Що не можна робити і куди звертатися за допомогою? Про все це у «Твоєму дні» розповів біохімік Гліб Репіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пательні з тефлоновим покриттям: чи безпечні для здоров’я та як правильно за ними доглядати (розповідає біохімік Гліб Репіч)

Гліб Репіч наголошує:

«Ртуть – це рідкий метал, який, коли термометр розбивається, розлітається на дрібненькі кульки. Вони швидко потрапляють у найменші шпаринки: у паркеті, під плінтусами. Тому їх так важко прибрати».

Але зробити це обов’язково треба, і якомога швидше. Чому? Пояснює Гліб Репіч:

«Ртуть – це токсичний метал, який належить до речовин 1 класу небезпеки. Вона має загальний токсичний ефект, вражає всі системи нашого організму: нервову, серце, нирки, печінку. Ртуть має біоакумулятивний ефект, тобто випаровується потроху, постійно потрапляє в організм і там накопичується. Тому так важливо вчасно її прибрати і утилізувати».

Що не можна робити, коли розбився градусник

Якщо розбився ртутний термометр, не можна:

  • Пилососити кульки ртуті: вони погано засмоктуються, бо ртуть важка; при засмоктуванні повітря прискорює випаровування ртуті; пилосос буде «заражений» зсередини ртуттю, і щоразу при його використанні її пари будуть випаровуватися.
  • Використовувати віник для прибирання кульок ртуті, бо тоді кульки швидко закотяться у найменші шпаринки.
  • Збирати кульки ртуті мокрою ганчіркою: до неї ртуть буде чіплятися і розвозитися по підлозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити чайник від накипу (практичні поради від біохіміка Гліба Репіча)

Що робити, якщо розбився градусник

Щоб правильно зібрати ртуть, треба:

  • Одягнути бахіли або поліетиленові кульки на ноги, щоб не розносити кульки по дому.
  • Одягнути медичні рукавички (маску не треба одягати, від парів ртуті захистить лише протигаз).
  • Великі кульки ртуті зібрати на листок паперу за допомогою пензлика.
  • Невеликі кульки ртуті зібрати за допомогою скотчу. Щоб знайти кульки, які розлетілися по шпаринах, можна посвітити ліхтариком: ртуть буде відблискувати.
  • Зібрані кульки помістити у склянку з водою: під шаром води ртуть повільніше випаровується. Ідеально додати до води марганцівку, тоді ртуть взагалі не буде випаровуватися.
  • Гарно вимити підлогу розчином хлорки: вона хімічно нейтралізує ртуть. Гліб Репіч радить розвести пляшку хлорки у відрі води.
  • Гарно провітрити приміщення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися тарганів в домашніх умовах: розповідає біохімік Гліб Репіч

Куди здати ртуть на утилізацію

Щоб утилізувати ртуть, варто подзвонити до районного управління ДСНС, або за телефоном 101.

У Києві варто звернутися за телефоном 430-37-13, це контакти Комунальної аварійно-рятувальної служби "Київська служба порятунку".

І наостанок Гліб Репіч порадив відмовитися від використання небезпечного ртутного термометра. Краще замінити його на електронний, інфрачервоний або безртутний галінстановий термометр.

Дивіться онлайн-урок хімії: Гліб Репіч показав експерименти, які може повторити кожен: