П'ятниця 13: що вчені говорять про день, який вважається зловісним і нещасливим

Сьогодні п'ятниця 13-те: вчені розповіли, чи варто боятися цього дня і чи справді він приносить нещастя

Найстрашніший день у календарі повернувся: сьогодні п'ятниця 13-те. У 2024 році цей зловісний день трапиться двічі: сьогодні, 13 вересня та у грудні, коли 13-те число знову випаде на п'ятницю.

Здається, що незалежно від того, скільки з цих лякаючих п'ятниць ми переживемо неушкодженими, цей страшний день продовжує вселяти неспокій і страх, що станеться якесь нещастя.

Немає жодних логічних підстав боятися випадкового збігу будь-якого дня та дати, але п'ятниця 13-е все ще може мати помітні наслідки. Адже ми самі створюємо значущість цього збігу в нашій голові.

У цьому матеріалі ми вирішили розібратися, що говорить наука про цей день і чи варто його побоюватися.

У 2002 році дослідження, проведене вченими з Фінляндії, проаналізувало кількість смертей у п'ятницю 13-го. Було відзначено збільшення ризику для жінок, які загинули внаслідок дорожньо-транспортних пригод, проте дослідження 2004 року, що аналізує фінські ДТП у п'ятницю 13-го, не виявило значного збільшення дорожньо-транспортних пригод як для чоловіків, так і для жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб навчитися помічати знаки долі: стародавні українські прикмети, які здавна допомагали передбачати майбутнє

Дослідження 2012 року, проведене в Медичній школі Східної Вірджинії, Норфолк, вивчило дані медичних карток пацієнтів для оцінки показників госпіталізації та відвідувань відділень невідкладної допомоги у п'ятницю 13-го. Їхнє дослідження показало, що кількість відвідувань не збільшилася в п'ятницю 13-го. Фактично, відвідувань було меншим порівняно з наступним місяцем. Дослідники також проаналізували дані про відвідування психіатрів, інцидентів з отруйними укусами тварин та комах, травмами, судомами та гострими коронарними синдромами. Автори дослідження дійшли висновку, що у п'ятницю 13-го така сама кількість звернень, як і в будь-який інший день.

У свою чергу Джейн Райзен з університету Чикаго, яка вивчає поведінку людей і тварин, виявила, що забобони можуть впливати навіть на тих, хто в них не вірить, пише National Geographic. У дослідженні 2016 року вона з'ясувала, що люди, які ідентифікують себе як забобонні, так і ті, які в це не вірять, вважають, що поганий результат вірогідніший, коли їх наврочили. Наприклад, вони вважають, що якщо говорити про те, що вони точно не потраплять в автомобільну аварію, ці припущення лише збільшать ймовірність того, що це станеться.

Таке мислення може пояснити побоювання у п'ятницю 13-го, адже якщо цього дня відбуваються неприємні, але нічим не примітні події, ми схильні це помічати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 кумедних весільних прикмет і забобонів

На щастя, дослідження Райзен також показують, що виконання ритуалів, які відганяють невдачу, наприклад, постукування по дереву або кидання солі через ліве плече, можуть мати дивовижні результати. У дослідженні 2014 року вона виявила, що деякі люди використовують їх, навіть коли не вірять у це, і обидва типи людей повідомили про користь таких дій.

«Ми виявили, що люди, які «відганяють» від себе невдачу за допомогою таких методів, легше справляються із занепокоєнням. Тож ритуал, схоже, допомагає справлятися із тривожністю», - каже Райзен.

Ребекка Бор, професорка в Університеті Цинциннаті, також провела дослідження, які показали, що забобони допомагають повернутися до відчуття порядку в ситуаціях з випадковими та неконтрольованими подіями, які викликають почуття тривоги.

«У п'ятницю 13-го ми двічі перевіряємо, чи достатньо бензину в машині, чи ще щось. Деякі люди можуть навіть залишитися вдома, хоча за статистикою більшість нещасних випадків відбувається саме вдома, тож це може бути не найкращою стратегією. Насправді, коли у вас є правила і ви знаєте, як по них грати, все завжди здається набагато простішим. Саме тому забобони допомагають повернути почуття контролю та знизити занепокоєння», - каже вона.

Важко визначити витоки та еволюцію забобонів про п'ятницю 13-го, але Стюарт Вайс, автор і колишній професор психології в Коннектикутському коледжі в Нью-Лондоні, розповів у 2014 році, що наш страх перед цим днем ​​може бути зумовлений релігійними віруваннями, пов'язаними з 13-м гостем на Таємній вечері — Іудою, апостолом, що зрадив Ісуса, — і розп'яттям Ісуса в п'ятницю, яка була відома як день ката.

То чи справді п'ятниця 13-те – нещасливе число? Хоча деякі люди поводяться по-іншому в цей день, безліч досліджень показують, що ніхто з нас насправді не стикається з проблемами в п'ятницю 13-те частіше, ніж у будь-які інші дні.

Зазначимо, вже 16 вересня о 14:00 на 1+1 Україна відбудеться прем'єра серіалу Учениця Мольфара, в якому головна героїня, учениця мудрого Мольфара, яка має унікальний дар сприйняття та розуміння надприродних явищ, допомагатиме людям знайти шлях до вирішення власних проблем.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М'яка іграшка, спальний мішок та розмови перед змаганням: талісмани та прикмети, в які вірять Усик, Магучіх, Харлан та інші українські спортсмени

Більше новин