М'яка іграшка, спальний мішок та розмови перед змаганням: талісмани та прикмети, в які вірять Усик, Магучіх, Харлан та інші українські спортсмени

Учениця Мольфара
14:00
Прикмети та талісмани українських легенд спорту: від Олександра Усика до Ольги Харлан – у що вірять наші спортсмени
Getty Images

Спортивні прикмети та талісмани українських легенд спорту: від Олександра Усика до Ольги Харлан та Ярослави Магучіх

Поділитися:

З 16 вересня з понеділка по четвер о 14:00 на 1+1 Україна стартує показ серіалу Учениця Мольфара, в якому молода мольфарка освоюватиме дар, щоб навчитися помічати знаки долі та розуміти їх.

Прикмети, забобони та талісмани – не рідкість серед спортсменів із різних країн світу. У своїх інтерв'ю найкращі спортсмени планети неодноразово визнавали, що завжди сподіваються на себе, але також вірять у знаки долі і в те, що певні дії та предмети здатні підтримати їх у боротьбі за омріяну перемогу.

У цьому матеріалі ми вирішили згадати висловлювання найкращих українських спортсменів про талісмани та прикмети, в які вони вірять і які використовують для досягнення блискучих результатів.

Ярослава Магучіх

Українська спортсменка Ярослава Магучіх, яка побила світовий рекорд зі стрибків у висоту серед жінок на Олімпіаді-2024, у студії Сніданку з 1+1 розповіла, що спальний мішок є її талісманом на змаганнях.

Нагадаємо, фото української спортсменки, де вона відпочиває серед спортивних змагань у спальному мішку, облетіли весь світ. В ексклюзивному коментарі Сніданку вона згодом зізналася, що її спальний мішок - не просто річ, а спортивний талісман.

«Я на змаганнях зазвичай лежу, відпочиваю. Це такий мій ритуал, тобто я відпочиваю, релаксую, налаштовуюсь. Це порада мого тренера, тому що ми спортсмени і нам потрібно, щоб м'язи завжди були у теплі. Ну спальник зі мною подорожує ще з 2020 року, тому так, можна сказати, що це річ, без якої я не їжджу на жодні змагання», - повідомила вона.

Лілія Подкопаєва

Олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва в одному з інтерв'ю зізнавалася, що має особливий спортивний талісман. Це перша спортивна сумка, яку їй подарував їй дідусь на день народження.

«Це звичайнісінька болонева сумочка, але саме з нею я стала чемпіонкою Донецька. Потім возила цю сумку на всі змагання, навіть в Атланту. Вона приносила мені успіх. Стара, потерта, запрана...», - говорила Подкопаєва.

Дар'я Білодід

Українська дзюдоїстка Дар'я Білодід раніше зізнавалася, що також має свій спортивний талісман. Відповідаючи на запитання журналістів, чи має талісман, Дар'я коротко відповідала: «Мої батьки».

На всі змагання спортсменка намагається їздити разом із батьками та перед виступом завжди цілує їх. Дзюдоїстка впевнена, що це приносить їй успіх.

Жан Беленюк

Український спортсмен, борець греко-римського стилю Жан Беленюк, який напередодні заявив, що завершує спортивну кар'єру, раніше зізнавався, що має особливий талісман. В одному з інтерв'ю спортсмен повідомив, що на всіх змаганнях носить із собою хрестик, який став його особливим талісманом.

«Раніше я мав речі, які я вважав своїми талісманами.Але згодом вони губилися, поки що тільки хрестик ношу», - казав він.

Беленюк також розповідав, як багато разів втрачав і свій хрестик, але, завдяки щасливому випадку, його талісман завжди повертався до нього.

«До речі, я свій хрестик, мабуть, разів 30 втрачав.Траплялися такі випадки, що просто немає варіанта його знайти, а я знаходив! Тому хрестик – мій талісман», – казав він.

Олександр Усик

Легендарний український боксер Олександр Усик не приховує, що має особливий талісман – це м'яка іграшка, ослик від дочки Єлизавети. Ослика, який став талісманом Усика, доька вручила батькові перед другим боєм проти Ентоні Джошуа. Вони купили цю іграшку у Діснейленді у Парижі, а талісманом вона стала вже після повномасштабного вторгнення Росії до України.

«Це віслючок Лола. Мені дала його моя дочка, щоб він став моїм талісманом. Ми купили його, коли були всі разом у паризькому Діснейленді. Коли ми сім'єю покинули Україну, але в Європі наші дороги розійшлися, дочка дала мені цю іграшку і сказала: «Він має завжди бути поряд з тобою». Тепер він спить зі мною і завжди поряд. Я навіть узяв віслюка на захід для ЗМІ. Він буде у моїй роздягальні перед боєм», - розповідав Усик ще у серпні 2022 року.

Примітно, що разом з осликом своєї дочки Усик завоював дві найбільші перемоги у кар'єрі та став абсолютним чемпіоном світу у важкій вазі.

Сергій Ребров

Головний тренер збірної України Сергій Ребров раніше зізнавався, що також вірить у прикмети та забобони. На піку своєї кар'єри він розповідав, що дотримувався особливого ритуалу після переможних матчів. Він вважав, що йому приносить успіх повторення дня, коли він здобув перемогу. Саме тому в день наступної гри він вставав у такий самий час, їв таку саму їжу і спілкувався тільки з тими людьми, з якими розмовляв перед переможним поєдинком.

Ольга Харлан

Українська фехтувальниця, як і всі олімпійські спортсмени, має свої переможні ритуали, які допомагають їй під час спортивних змагань. Тільки у Ольги Харлан – це не якийсь талісман чи річ, а розмови. Про це вона раніше розповіла в ексклюзивному інтерв'ю у Сніданку з 1+1.

«Ну у мене рутинне – мені треба поговорити, я не можу сидіти наодинці зі своїми думками. Єдине, коли цього не було, це коли я програла у півфіналі, я просто не хотіла ні з ким говорити», - сказала вона.

Якщо ви хочете дізнатися більше про значення прикмет та про те, як навчитися помічати знаки долі та розуміти їх, не пропустіть прем'єру серіалу Учениця Мольфара з 16 вересня на 1+1 Україна!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб навчитися помічати знаки долі: стародавні українські прикмети, які здавна допомагали передбачати майбутнє

Новини по темі