Від США до Освенциму, від Львову до Запоріжжя: Де і як знімали «Діти перемоги»

До дня Пам'яті і примирення телеканал 1+1 готує новий документальний фільм, присвячений найдраматичнішим сторінкам української історії.

Поділитися:

Автор фільму Світлана Усенко зібрала історії шести героїв з різних куточків України, які будучи дітьми стали свідками масштабної трагедії з 1939 по 1945 рік, опинившись в епіцентрі війни.

Географія картини дуже широка, зйомки проходили як на території України - у Львові, Харкові, Запоріжжі, Кропивницькому, Києві, так і за її межами в Польщі та США. Так, команда проекту разом з головною героїнею фільму Ганною Михайлівною Стріжковою, побувала в меморіальному комплексі, колишньому концентраційному таборі, під Освенцимом, в який вона була вивезена в три роки.

Ще однією міжнародною локацією зйомки став острів Сан-Мартін, в США, куди знімальна група вирушила для запису інтерв'ю з Кристиною Хігер - польською єврейкою, яка разом зі своєю сім'єю пережила окупацію Львова і репресії проти євреїв, ховаючись в каналізації 414 дні.

Одним з основних питань, яким було приділено чималу увагу, став підбір локацій. Команда ретельно відбирала місця для зйомок, щоб максимально точно відобразити спогади героїв фільму. Заради більшої схожості та ідентичності деякі сцени були зняті в дуже важких умовах. Наприклад, під час реконструкції подій історії Елеонори Коваль, яка пережила окупацію Києва, знімали у справжній комунальній квартирі, в якій живе 12 сімей. А історію Кристини Хігер - в колекторі.

У картині зібрані різні історії і різні погляди на війну і перемогу, кожна з яких неймовірна та відображає жахи того часу. Так історія Івана Трофимовича із Запоріжжя, який став сиротою після того, як німці на його очах розстріляли матір, а солдати Радянської армії приютили його, де він став сином полку. Або історія Семена Сороки, на чиїх очах солдати НКВС спалили заживо його двоюрідного брата. А після війни Семен Климович став членом підпільної молодіжної організації ОУН. За що його незабаром заарештували і вислали в Сибір, в табори.

Не дивлячись на те, що з моменту подій, про які йде мова у фільмі, пройшло вже дуже багато часу, для кожного спогади тих подій досі свіжі і дуже болючі. Кожен наш герой хотів розповісти свою історію, напевно, тому що вони усвідомлюють, що є останніми свідками тих трагічних подій, - розповідає сценарист і автор фільму Світлана Усенко.

Нагадаємо, над стрічкою працює команда Управління журналістських проектів 1+1 медіа, режисери-постановники Сергій Сотниченко і Олексій Єсаков, оператор-постановник Віталій Панасюк, а його автором стала ведуча і журналіст Світлана Усенко. Фільмографія автора складається з таких картин, як «Таємниці генія Шевченка», «Секрети Бандери», «Розщеплені на атоми», «ТСН. 20 років» і багатьох інших.

Прем'єра документального фільму «Діти перемоги» відбудеться на телеканалі 1+1.