Ахтем Сеітаблаєв: «Кіборги - це історія країни, в якій ми всі мріємо жити»

Режисер Кіборгів розповів про зйомки та головну ідею художнього фільму.

Поділитися:

Напередодні прем’єри художнього фільму Кіборги, яка відбудеться на 1+1 9 травня о 20:15, дав ексклюзивне інтерв’ю сайту 1plus1.ua і поділився подробицями своєї режисерської роботи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм Кіборги переміг у 6 номінаціях «українського Оскара»

Якою є головна ідея фільму Кіборги? 

Ми хотіли розповісти нову історію України. Ми повинні розуміти, що наша історія залежить від нас самих, і саме ми її творці. Коли ми станемо одним цілим, нас ніхто не зможе зламати. 

Фільм Кіборги - це історія про мир, а не про війну, про країну, в якій ми всі мріємо жити. 

Як це - отримати український Оскар? 

Це приємно і мотивуюче. Я радий, що наш фільм отримав 6 почесних нагород. Я вдячний усій команді і щиро радію за кожного з колег. Вони всі професіонали своєї справи. Однак варто зазначити, що в усіх нас є дещо більше за нагороду «Золота Дзига» - це любов, підтримка та схвалення глядача.

Для вас важливіше мати таку нагороду за акторську чи режисерську роботу?

Це складне запитання. Успіх кінострічки Кіборги надихає і мотивує, хоча мене поки що не номінували як режисера. Ця професія вимагає постійного навчання. Нині для мене важливіше отримати почесну нагороду за режисерську роботу. 

Кіборги - герої нашого часу. Робота над фільмом «Захар Беркут» - підняття минулої історії. Над чим більше подобається працювати - висвітленням сучасних чи минулих проблем?

Так, зараз наша команда працює над зйомками фільму «Захар Беркут». Маємо надію, що робота над кінострічкою закінчиться до середини червня, а українські глядачі зможуть побачити фільм вже в наступному році. Твір Івана Франка «Захар Беркут» - важлива складова світової літератури, і меседж, який він несе, актуальний й сьогодні. Для сучасної людини важливо знати свою історію, збагнути її проблеми. 

На вашу думку, наскільки українське минуле переплітається з сучасністю? Наскільки змінилося життя українців впродовж історії? 

На жаль, старі проблеми актуальні й сьогодні. Я мрію, що наш народ залишить минуле в минулому й не повторюватиме старих помилок. Я вірю, що ми вже стали достатньо дорослою, зрілою нацією для того, щоб зрозуміти, як діяти далі. 

Фото: Нова колекція A TAN MAN

Скоро на 1+1 покажуть ваш фільм «Чужа молитва». Як та де відбувалися зйомки? Чи виникали труднощі?

Найскладнішим моментом було те, що ми не змогли зняти фільм на території Криму, адже на той час він вже був окупованим. Зйомки відбувалися в Грузії, і саме там ми знайшли підтвердження, наскільки грузинський народ дружній, гостинний та привітний. До речі, нещодавно проходили Дні українського кіно в Тбілісі, де показували і «Кіборги», і «Чужа молитва». Зали були переповнені як грузинами, так і українцями. А під час показу «Чужої молитви» глядачі не помістились у зал, тож ми продовжили сеанси.

Фільм «Чужа молитва» засновано на реальних подіях. Чому обрали саме цю історію? Чим особисто вас вона зачепила? 

Своєю людяністю, жертовністю. Це історія про Матір з великої літери та про дітей. Не дай Бог нікому у скрутні часи не мати поруч людини, яка може тебе підтримати. Як важливо, аби поруч з дитиною було надійне та вірне плече. І в цій ситуації справді не важливо, якого вона віросповідання та якою мовою розмовляє. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм Кіборги покажуть у Брюсселі