10 найголовніших фільмів Одеського кінофестивалю

10 найголовніших фільмів Одеського кінофестивалю
Кадр із фільму Всі знають/Everybody Know

Головна кіноподія літа пройде в Одесі з 13 до 21 липня.

Поділитися:

Невдовзі Одеський Міжнародний Кінофестиваль уже вдев’яте розкриє синефілам двері кінотеатрів та залів у Південній Пальмірі. Зіркові гості, гучні прем’єри та найкращі кіно-релізи з відомих світових кінофестивалів, традиційні кінопокази просто неба і веселі вечірки – все це чекає на відвідувачів Одеського кінофестивалю. Ми знайшли десять фільмів, які ви не можете пропустити!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де нагодують туриста: 5 найцікавіших ресторанів Одеси

Фільм-відкриття

Жінка на війні/Woman at War (2018)

Друга повнометражна стрічка від ісландця Бенедикта Ерлінггсона про відважну ісландську жінку, яка практично сама веде боротьбу з місцевими виробниками алюмінію. У жінки є ще одна справа життя - вона мріє стати матір’ю і стоїть у черзі на всиновлення дитини з України. Коли їй надходить довгоочікуваний лист про те, що в Україні на неї вже чекає маленька дівчинка, він змінює все.

Український призер у Каннах

Донбас/Donbass (2018)

За стрічку про трагічно-гротескне життя сучасного Донбасу Сергій Лозниця у Каннах отримав приз за режисуру у програмі Особливий погляд. Стрічка демонструє сумний і під час комічний побут наших співвітчизників в умовах війни.

Крус і Бардем у іранського режисера

Всі знають/Everybody Knows (2018)

Володар Оскара і не тільки, жива легенда Асгар Фархаді у своїй новій драмі знімає не аби-кого, а Пенелопу Крус з Хав’єром Бардемом. Під час візиту головної герої в рідне іспанське село на весілля сестри розкриваються страшні, драматичні подробиці з життя її родини. Стрічка – учасник Основного конкурсу в Каннах цього року.

Танцювальні пустощі

Екстаз/Climax (2018)

Компанія танцюристів збирається на триденну репетицію, після чого відмічає її завершення непомірною кількістю сангрії. На поверхню вилазить все – не тільки неврози, а й накоплені роками претензії, симпатії і антипатії, бажання і закоханість. Загрозливо веселий фільм від Гаспара Ное.

Найкращий сценарій Каннського кінофестивалю

3 обличчя/Three faces (2018)

У селі північно-західного Ірану живе дівчинка, яка мріє грати в театрі та кіно, але рідні їй не дозволяють. Вона више відео-звернення до відомої акторки, яка у компанії з режисером цієї стрічки Джафаром Панахі їдуть до села, щоб знайти дівчинку і допомогти їй. Приз за найкращий сценарій у Каннах цього року.

Монументальна стрічка про мігрантів

Людський потік/Human Flow (2017)

Документальний фільм від одного з найвідоміших митців сучасності Ай Вейвея демонструє як глобальний, вражаючий масштаб переселення людей з різних, зазвичай трагічних причин, так і окремі долі тих, хто не може знайти в цьому світі свого місця.

Фото: Кадри з фільмів

Спеціальні покази

Це серія кінопоказів стрічок різних часів, які вже стали класикою – нам хотілося би виділити драму Бергмана “Персона” (1966), історичну драму “Міхаель Кольхаас” (2013) з Мадсом Мікельсоном в головній ролі, 2001:Космічну Одісею (1968) Стенлі Кубрика та два фільми Кіри Муратової, котрої не стало місяць тому -  “Лялька” (2007) та Короткі зустрічі (1967).

Рестроспектива Наомі Кавасе

Одеський кінофестиваль покаже п’ять фільмів японської кінорежисерки, яка вже двадцять років знімає спокійні, тихі та гарні фільми про прості людські проблеми та буденні людські події.

Фото: kawasenaomi.com

Дитяча програма

Спільно з Чілдрен Кінофест Одеський кінофестиваль покаже декілька свіжих дитячих релізів (франко-бельгійський мультфільм Великий злий лис та інші історії, японський мультфільм Мірай, голандський фільм Сів заблукала уві сні), класику радянської мультиплікації – Острів скарбів Давида Черкаського, а також продемонструє роботи фіналістів цьогорічного конкурсу Дитячих фільмів, який вже вдруге організує Чілдрен Кінофест.

Кіно на Потьомкінських сходах

Цього року на Потьомкінських сходах покажуть класичний американський німий фільм 1923 р. Безпека понад нічого/Safety last! Це комедія про юнака, який намагається вижити у великому місці, щоб пізніше, зробивши кар’єру, запросити до міста і свою наречену. На жаль, все відбувається не так легко, як герою здавалося спочатку.