Сьогодні Івана Купала: Як Україна відзначить свято

Де в різних містах стрибати через багаття – в нашому матеріалі.

Поділитися:

Івана Купала – чи не найдревніше язичницьке свято на території нашої країни, яке, не зважаючи на століття християнства, продовжують відзначати. Чим так подобається це свято українцям? По-перше, святкування зазвичай дуже веселе, активне і пов’язане з єднанням з природою – усі святкові дійства традиційно проводять у полях, лісах, біля водойм. По-друге, це одне з найромантичніших язичницьких свят – ця ніч принесе звістку про коханого, допоможе його знайти або просто дасть відповіді на хвилюючі сердечні питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Івана Купала: Як змінити долю і знайти коханого

Найкраще місце, щоб зустріти ніч Івана Купала – це етнографічні парки. У мешканців столиці є декілька варіантів для святкування.

В Мамаєвій слободі для гостей співатимуть фольклорні колективи, купальські дійства проходитимуть біля місцевого озера, із заходом сонця запалять купальське багаття. Приходити на свято пропонують у національних костюмах та вишиванках.

Музей просто неба Пирогово теж запалить багаття, одне з найбільших у Києві – стрибаючи над ним, згідно з віруваннями наших предків, закохані і інші святкуючі позбуваються хвороб та невдач.

Традиційне святкування пройде і в парку Феофанія – гостей розважатимуть народні колективи, дівчата плестимуть вінки, ворожитимуть на коханого, ближче до темряви обіцяють масовий хоровод. У парку Київська русь під Києвом до традиційних купальських обрядів додасться справжнє шоу на конях, середньовічні майстер-класи, пошуки папороті.

Під Харковом в селі Сковородинівка, на території Музею Сковороди святкування Івана Купала пройде з участю слобожанських фольклорних колективів, проведуть ярмарок народних майстрів. Наприкінці вечора влаштують вогняне шоу та традиційні стрибки через багаття.

Традиційне святкування Івана Купала пройде і в селі Гоголево на Полтавщині, і в етнографічному комплексі Дикий Хутір біля Черкас, і на Блакитних озерах під Черніговом, і в Шевченківському гаю у Львові, і на острові Хортиця у Запоріжжі.