«Мандруй Україною з Дмитром Комаровим»: ведучий покаже, як добувають рідкісну рожеву сіль і унікальне місце для відпочинку (300 м під землею)

Мандруй Україною з Дмитром Комаровим
«Мандруй Україною з Дмитром Комаровим»: ведучий покаже, як добувають рідкісну рожеву сіль і унікальне місце для відпочинку (300 м під землею)

У новому випуску телеведучий покаже унікальний підземний spa-готель, весь процес видобутку солі, і розповість, в чому полягає секрет Лемурійського озера

Поділитися:

6 червня о 10.50 на «1+1» вийде новий випуск «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим», в якому головний мандрівник країни покаже місця, де природа здатна зцілити людину. Команда проєкту відправиться в подорож по найкращим локаціям для оздоровчого туризму, цілющі властивості яких можуть скласти конкуренцію популярним курортам світу.

Дмитро Комаров вирушив у Донецьку область, де йому вдалося спуститися на дно океану без аквалангів та гідрокостюмів. Там, де розташоване місто Соледар, 250 млн років тому було озеро. Тепер тут зберігається справжній скарб - сіль, яку в народі називають «білим золотом». Команда «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим» приєдналася до бригади шахтарів і опустилася на глибину близько 300 метрів, практично висоту 70-поверхового хмарочоса.

«Спуститися сюди - це лише півсправи. Тут 200 кілометрів сольових тунелів. Тому потрібно пересуватися ще й на спеціальному автомобілі. Колись в цих місцях плавали доісторичні риби-монстри, а сьогодні це сольові шахти. Масштаби тунелів вражають. Тут запросто б помістився метрополітен Гонконгу або Мехіко», - поділився ведучий.

Глядачі своїми очима зможуть побачити, як добувають харчову сіль, яка потім з’являться на наших столах. Сіль з цього підприємства використовують не тільки в їжу, але й для елітних косметичних процедур, наприклад, кімнат в елітних spa-салонах. Ці поклади солі утворилися тоді, коли ще не було ніякої промисловості, це означає, що вони на 100% екологічно чисті.

Крім того, в Донецькій області є соляне місто, аналогів якому немає у світі. На поверхні воно виглядає як покинута шахта, але найцікавіше розташовано під землею. На глибині знаходиться справжній музей. Рукотворні статуї в соляних стінах від місцевих майстрів, а також стародавні історичні артефакти, яким більше століття. Наприклад, знаряддя шахтарів, яким добували сіль понад 140 років тому. Тут можна зустріти і чудеса природи, які точно не очікуєш побачити під землею, - залишки дерева, яким 270 млн років.

Читайте також: 

Але найдивовижніше - це підземний храм, в якому сталося справжнє диво. Тут проявилися нерукотворні ікона і розп'яття, які створила природа біля вівтаря. В цей унікальний храм шахтарі ходили молитися до і після робочої зміни.

«Тут фантастична атмосфера. Я кожному з Вас від душі рекомендую сюди приїхати. Це дійсно місце сили - наше, українське. Я бував у багатьох храмах. Але те, що відчуваю тут, я ніде не відчував», - поділився ведучий.

Це підземне місто 132 роки тому відвідав вчений і хімік Дмитро Менделєєв, який передбачив, що через роки в цих місцях будуть оздоровлюватися люди. І він мав рацію: зараз тут побудований спелеосанаторій, де лікують безліч захворювань. Номери в ньому побудовані з соляних каменів. Дмитро Комаров покаже, як виглядає такий соляний номер в готелі і розповість все про цілющі властивості цього місця.

Люди здавна цінували сіль, тому навчилися видобувати її не тільки під, а й над землею. Дмитро Комаров покаже рідкісне місце - рожеві озера в Херсонській області. Вони створені штучно і побудовані так, щоб вода з Чорного моря сама перетікала від одного озера до іншого. Про ці місця Геродот розповідав ще в V столітті до н.е.

Дмитро Комаров продемонструє телеглядачам, як раніше добували сіль в цих місцях і чому ця праця вважалася каторжною.

Попри відсутність у цій місцевості доріг і складне розташування, українські туристи полюбляють ці місця і з задоволенням сюди приїжджають. Команда «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим» покаже телеглядачам унікальний туристичний «грузовикобус», як його називають місцеві. Це спеціальний автобус, зібраний з декількох автомобілів. Завдяки місцевим дорогам екскурсія на соляні озера може принести ще й дозу екстриму.

Читайте також: 

Головне місце, яке зцілює від хвороб і дарує молодість, заховане неподалік села Григорівка - це легендарне Лемурійське озеро. Дивно, але саме це місце є найбільш відвідуваним в регіоні. Сюди люди приїжджають покращити здоров'я за допомогою лікувальної грязі і цілющих властивостей води. Деякі там просто живуть в наметах біля водойми.

Походження озера залишається загадкою. Хтось вважає, що воно з'явилося завдяки авіакатастрофі, а хтось впевнений: озеро походить від міфічного континенту Лімурія. Але зараз відомо точно, що через екологічну ситуацію величезне рожеве озеро, фотографії якого розміщені всім інтернетом, зменшилося до розміру невеликого водоймища. Але люди, які хоч раз бували тут, цінують його і повертаються щорічно для підтримки здоров'я. Команда проєкту особисто перевірила на собі властивості цих лікувальних вод.

Чому елітна «рожева сіль» йде на посипання доріг і де в Україні розташовано «Мертве море» - дивіться у новому випуску «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим» у неділю, 6 червня, о 10:50 на «1+1».

Новини по темі