«Хочу відмити наші імена від бруду і крові», — командир РДК розповів Наталії Мосейчук про рейди в рф та ставлення українців

Мосейчук+
Командир РДК розповів Наталії Мосейчук про рейди в рф: відео

Денис «White Rex» Нікітін про сприйняття українцями та героїзм російських добровольців у війні проти росії у новому випуску «Мосейчук+».

Поділитися:

Денис «White Rex» Нікітін — командир «Добровольчого російського корпусу» (далі - РДК). Цей підрозділ російських добровольців став відомим минулого року, коли активно вів бойові дії навіть на території рф. Лише нещодавно його бійці повернулися з чергового рейду у Бєлгородській області, де виманювали на себе російські війська з важких Куп’янського та Авдіївського напрямків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Була змова президента Клінтона і президента Єльцина”: Дмитро Кулеба в “Мосейчук+” розповів про залаштунки Будапештського меморандуму та стратегію США щодо росії

Про те, як «банда» переросла у цілий корпус під командуванням ГУР, сприйняття українцями та героїзм російських добровольців Денис Нікітін розповів Наталії Мосейчук в межах нового епізоду проєкту «Мосейчук+».

«З початком війни в українському суспільстві сталося тотальне відторгнення всього російського, — згадує командир РДК про перші дні великого вторгнення. — Я це прекрасно розумію — ви заснули в мирній країні, а прокинулися у війні. На ваші міста летять ракети, а близькі — гинуть. І в цій ситуації я вирішую створити російський підрозділ».

Денис Нікітін зізнався — говорити про підрозділ було легше, ніж його створити. На першому етапі їх було всього троє, ніхто не мав бойового досвіду. Та українські військові росіянам — хоч і дружнім — не довіряли.

«Було відчуття, що не особливо нас хтось хоче до себе кликати (у підрозділ - ред.)», — каже військовий.

Та зброєю і боєприпасами — ділилися. Згодом до підрозділу почали приєднуватися інші добровольці, і вони вирушили на перше бойове завдання на Миколаївщині. А досвід їм передавали ветерани «Азову», з якими товаришував сам командир РДК.

«У першому ж бою потрапили під мінометний обстріл. Одному товаришу уламок влучив у голову, другому — розрізав ногу. І поки ми проводили евакуацію, інший наш боєць, який отримав контузію, ненароком переїхав мені ноги моїм же автомобілем», — розповідає Денис Нікітін.

Згодом підрозділ помітили в Головному управлінні розвідки — і ввели його до своєї структури. Потік російських добровольців збільшився, і вже навесні 2023-го РДК здійснив свій перший рейд на територію росії, захопивши декілька прикордонних селищ та містечок.

Та недавній рейд добровольців набув уже інших масштабів.

«На нас скинули 323 КАБи — стільки скинули на нас, а отже не скинули на хлопців з ЗСУ, — розповів Денис. — Там люди не зовсім розуміють, хто перед ними стоїть. Якісь військові без розпізнавальних знаків. Вони чують чисту російську мову і думають: “О, це ж наші хлопці, напевно!».

Втім, військовий переконує — жодних бар’єрів рейди на територію в росію у його бійців не викликають. Навіть навпаки:

«Державний кордон — це теж важливо. Це теж наше досягнення. Це — лінія фронту. Мене дуже веселило, коли російське міністерство оборони помпезно розповідали про свої успіхи на Бєлгородському напрямку. Тобто, ви хлопці — друга армія світу, Київ за три дні, але зараз ви розповідаєте всьому світу, як класно ви стоїте в обороні (!) на своїй території!».

Під час рейдів не обходиться без втрат. Денис Нікітін наголошує — вони завжди намагаються забирати тіла побратимів. Та вдається це не завжди.

«Один боєць отримав важке поранення. Він був казаком — не "ряженим”, путінським, а справжнім! В будинок уже заходили путінські солдати, тож він написав на стіні “Слава козацтву! Вперед, РДК!” і підірвав себе гранатою», — розповів він.

І пояснив мотивацію:

«Я не хочу, щоб мені потім в спину плювали за те, що я росіянин. Я хочу відмити наші російські імена від бруду і крові. Я хочу показати, що не всі ми мародери, вбивці і ґвалтівники».

Чи планують російські добровольці захоплювати території рф, аби обміняти на окуповані українські землі? Яка в цьому роль генерала Буданова? І що стається з сім’ями бійців РДК? Дивіться у новому епізоді проєкту «Мосейчук+».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Генерали повинні своє его «присадити» і дослухатися», — начальник штабу «Азову» дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук

Новини по темі