1+1 покаже фільм власного виробництва про долю українських заробітчанок в Італії

1+1 покаже фільм власного виробництва про долю українських заробітчанок в Італії

1+1 вирішив привернути увагу до існуючої проблеми жінок-українок, які мають утримувати сім'ю, перебуваючи за тисячі кілометрів від дому.

Поділитися:

1+1 вирішив привернути увагу до існуючої проблеми жінок-українок, які мають утримувати сім'ю, перебуваючи за тисячі кілометрів від дому.

У понеділок, 26 серпня, о 23:00 в ефірі 1+1 відбудеться прем'єра документальної стрічки власного виробництва "Жінка-банкомат". Фільм розповідає про долю українських заробітчанок, які поїхали до Італії. Окрім того, 1+1 вирішив привернути до цієї проблеми увагу не лише глядачів телеканалу, а й перехожих. Біля офісу телеканалу, поруч із банкоматом повісили аплікацію-імідж у стилі арт-проектів Бенксі. 

"Жінка-банкомат" - це документальна стрічка власного виробництва 1+1 Продакшн, автором фільму став Акім Галімов, продюсером – Наталка Якимович, а режисером – Ганна Яровенко. Зйомки фільму проходили паралельно, знімальна група спостерігала за життям жінок в Італії та їхніх дітей в Україні.

"Зазвичай усі ці жінки вирушають за кордон, щоб заробити для своїх дітей. Згодом діти перестають сприймати їх як батьків і починають ставитися по-споживацькому, винятково як до людей, які мають видавати їм гроші", - розповідає про проблему, порушену у фільмі, автор стрічки Акім Галімов.

По суті, це перша документальна стрічка, в якій ґрунтовно досліджено соціальний аспект заробітчанства. Що відбувається у родинах, де жінка поїхала на заробітки? Чому вони їдуть на рік, а не вертаються навіть через п'ятнадцять?

Є офіційні дані італійської статистики: згідно з останнім досьє організації "Карітас/Міґрантес", українці – п'ята громада з кількістю 174 000 людей. У 2009 році в Україні вперше провели дослідження про міграційний феномен і дійшли висновку, що в Італії перебувають від 400 до 600 тисяч українців. Проблема в тому, що переважна більшість – це нелегальні мігранти.

"Моя мама теж була на заробітках в Італії. На той момент я вже була студенткою і жила в іншому місті, але для неї це було дуже велике випробування, і такий важкий досвід не минає безслідно. Зрештою, щоб стати "жінкою-банкоматом", не обов'язково кудись їхати. Так можна назвати й успішних бізнес-леді, котрі з ранку до ночі пропадають на роботі. У них та сама мотивація, що й у наших героїнь – хороша школа для дитини, медичне страхування, теніс тощо. Насправді робота над фільмом змусила мене замислитися, чи правильно я розставила пріоритети в житті, скільки часу та уваги я витрачаю на роботу, а скільки на сина і свої особисті інтереси? Висновки мене не потішили..." - розповідає продюсер фільму Наталка Якимович.