15 червня — яке сьогодні свято: традиції, прогноз погоди та що не можна робити

15 червня 2024 року: які сьогодні свята та пам'ятні дати

Що не можна робити 15 червня: церковні свята та прогноз погоди.

Поділитися:

Сьогодні, 15 червня, в Україні та в усьому світі відзначають такі події:

 

  • День захисту людей похилого віку

Це щорічне свято, яке заснувала світова спільнота у 2011 році. Попри те, що літні люди часто зазнають дискримінації за віковою ознакою, ми їм вдячні за наше існування, спокійне життя та добробут.

 

  • Всесвітній день жонглювання

Цю дату обрали не випадково, адже саме цього дня у 1947 році створили Міжнародну асоціацію жонглерів. Жонглювання — це маніпулювання різними предметами, яке розвиває спритність рук і координацію, покращує поставу та знімає стрес.

 

  • Міжнародний день серфінгу

Цю подію започаткували Surfing Magazine та Surfrider у 2005 році, і щорічно вона припадає на третю суботу червня. Серфінг — популярний водний вид спорту, який передбачає рух на хвилі за допомогою спеціальної дошки.

 

  • Всесвітній день вітру

Він заснований Європейською вітроенергетичною асоціацією у 2007 році. Вітер — невичерпний і чистий природний ресурс із значним потенціалом. Переходячи на вітроенергетику, можна зменшити негативні екологічні зміни.

 

  • Всесвітній день пожертвувань.

Хоча це маловідоме свято, воно має велике значення. Засноване у 2010 році, воно спрямоване на залучення якомога більшої кількості людей до благодійності.

Графік відключення світла 15 червня

У суботу, 15 червня, по всій території України протягом доби діятимуть графіки відключення світла. 

Яке сьогодні свято за церковним календарем

Сьогодні, 15 червня, в православному календарі вшановують пам’ять святого пророка Амоса. Він є одним із 12 "малих пророків" Старого Завіту. Амос народився у VIII столітті до н.е. в місті Текоа, неподалік Вифлеєма, а його ім’я означає "тягар".

Амос був скромним і небагатим чоловіком, який заробляв на життя вирощуванням худоби та збором фіг. Попри своє просте походження, він був освіченим і мав глибокі знання. Відомий як перший пророк-письменник, Амос проповідував строгий монотеїзм, критикував ідолопоклонство, засуджував соціальну несправедливість і нерівність, та закликав до милосердя до бідних і пригноблених. Амос підкреслював, що гуманність і правда є важливішими формами служіння Богу, ніж формальні жертвоприношення. У його книзі вперше зустрічається ідея рівності всіх народів. Вчення Амоса сильно вплинуло на наступних пророків, зокрема на Ісаїю та Михея. У Діях Апостолів Нового Завіту першомученик Стефан цитує його у своїй промові проти законників.

Яке сьогодні свято за народним календарем

У народному календарі 15 червня відзначають День святого Віта, Модеста та пророка Амоса. У цей день зазвичай дозріває овес. Раніше в цей час було прийнято віддавати залишки їжі після обіду тваринам. Особливу увагу приділяли тому, щоб худоба не наїлася молодого вівса, аби уникнути хвороб.

Також цього дня селяни ретельно доглядали за своїми господарськими тваринами, пильнуючи їхнє здоров’я та раціон. Існувало повір’я, що добре доглянуті тварини забезпечать добрий урожай та благополуччя родини. Дозрілий овес використовували не лише як корм для худоби, але й у традиційній кулінарії, готуючи з нього каші та інші страви.

Що не можна робити 15 червня

  • Не можна відмовляти в милосерді і допомозі нужденним
  • Не можна сваритися та розмовляти на підвищених тонах.
  • Не можна проявляти жадібність та скупість.
  • Не можна  робити нічого важливого, бо воно не вийде і принесе лише збитки.

Народні прикмети на 15 червня

  • Сильні роси – до родючого року.
  • Часті тумани – до опадів.
  • Коники голосніше стрекочуть – до дощу.
  • Домашні тварини неспокійні – перед негодою.
  • Вважається, що з цього дня всі співочі птахи, окрім зозулі, перестають співати.
  • Якщо на небі з'явилися перисті хмари, то протягом двох днів чекай опадів.
  • Жовті хмари на заході віщують дощ наступного дня.

Хто святкує День ангела 15 червня

Сьогодні, 15 червня, День ангела святкують Олександр, Олексій, Іван, Йосип, Микита, Тимофій, Ян, Сюзанна.

Знак зодіаку 15 червня

Сьогодні день народження справляють Близнюки. 15 червня на Близнюків очікують нові знайомства. Гороскоп для інших знаків зодіаку читайте за посиланням.

Прогноз погоди 15 червня

15 червня у Києві очікується хмарна погода з проясненнями, місцями короткочасні дощі, грози, можливі шквали вітру 15-20 м/с вдень.

Температура:

  • Вночі: 15°C
  • Вдень: 23°C

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Календар свят на червень 2024: оновлені дати державних, церковних та неофіційних свят
Церковний календар на червень 2024: коли Трійця та Вознесіння Господнє
Місячний календар на червень 2024: сприятливі та несприятливі дні для справ

Новини по темі