9 травня фільм про війну на Донбасі покажуть на Каннському фестивалі

9 травня фільм про війну на Донбасі покажуть на Каннському фестивалі
На фото - Сергій Лозниця

Світова прем'єра «Донбасу» Сергія Лозниці пройде у Каннах.

Поділитися:

У межах програми 71-го Каннського міжнародного кінофестивалю, який почнеться 8 травня, відбудеться прем'єра двох українських стрічок – «Донбас» і «Жінка на війні».

Фільм Сергія Лозниці «Донбас» відкриє одну з найпрестижніших програм фестивалю – «Особливий погляд» 9 травня. А в програмі «Тиждень критики» відбудеться прем'єра українського фільму «Жінка на війні» режисера Бенедикта Ерлінгссона.

Сценарій фільму «Донбас» заснований на документальних матеріалах. Сергій Лозниця розповідає про події, що відбувалися на сході України. У центрі уваги – люди, вимушені пристосовуватися до життя в умовах, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв'язки, коли речі перестають називатися своїми іменами. «Донбас» – антивоєнна стрічка, герої якої – жертви обставин. «Де грань між фактом та вимислом? Чи можливо зберегти здоровий глузд і людську гідність у таких умовах?» – тема фільму. Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

«Я щасливий, що зможу поділитися фільмом з найвимогливішою, досвідченою та чутливою публікою – журі та глядачами Каннського фестивалю. Для мене дуже важливо звернути увагу творців та політиків на проблему Донбасу. Наскільки я можу судити, це головна проблема нашого часу. Мова йде не про один регіон, країну або політичну систему; а про людство і цивілізації в цілому. Про кожного з нас – сьогодні»? – коментує новину Сергій Лозниця.

«Донбас» створювався в копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Українським копродюсером виступив Денис Іванов та кінокомпанія «Артхаус Трафік».

У фільмі «Жінка на війні» порушується проблема занепаду навколишнього середовища, що «передається через боротьбу жінки, котра сама, на противагу всій громаді, вирішує взяти на себе місію захисту природи й збереження височин Ісландії».

Обидва фільми вийдуть в український прокат восени 2018 року.

 

Новини по темі