Як захисників повертають до нормального життя у Національному реабілітаційному центрі Unbroken — у новому випуску «VIP з Наталією Мосейчук»

Як захисників повертають до нормального життя — «VIP з Наталією Мосейчук»

Наталія Мосейчук дізналася, як допомогти військовому повернути собі себе.

Поділитися:

Як допомогти військовому повернути собі себе, коли він сам цього не хоче? Як знову ефективно працювати, спокійно спати та вберегти сім’ю від агресії? Наталія Мосейчук, амбасадор Національного реабілітаційного центру Unbroken, поспілкувалися про це з Олегом Березюком — керівником напрямку психологічної реабілітації центру.

До реабілітаційного центру Unbroken прибувають тисячі поранених захисників і захисниць. Олег Березюк зустрічає своїх пацієнтів одразу після операції — аби пояснити їм, що вони тепер в безпеці.

«Нам важливо надати допомогу якомога більшій кількості людей. Бо вони самі звертатися не будуть, — пояснює Олег Березюк в інтерв’ю Наталії Мосейчук. — Воїн завжди буде оминати допомогу на початку. Тільки тому, що це є симптомом ПТСР — оминути травму».

Медики центру вимушені вчитися швидко і ледь не на ходу. Величезна кількість пацієнтів — і у кожного унікальна травма. Тож для лікування захисників застосовують окремий підхід: допомагають не ліки, а особливі вправи.

«І пацієнт починає розповідати (свою історію - ред.). Іноді пацієнт не може дійти навіть до середини історії. Йому стає легше від цього. Потім два рази, три рази, чотири рази і пацієнт з кожним разом бачить, що справді йому стає краще. Бо ти йому пояснив, що повторення впливає на кору головного мозку і заспокоює», — розповідає Олег Березюк.

Для лікування використовують і арттерапію — захисники малюють свої переживання. Зображають, як «заглядають смерті в очі».

Що нас чекає після війни? Чи готове суспільство до глибокої терапії? І як допомогти захисникові ментально повернутися з війни? Дивіться у новому випуску «VIP з Наталією Мосейчук»:

Новини по темі