Як зміняться пенсійні виплати у 2024 році: нові подробиці планової індексації

У березні 2024-го відбудеться плановий перерахунок поточних пенсійних виплат.

Поділитися:

Планова індексація передбачатиме вирівнювання пенсії для громадян, котрі вийшли на пенсію у різний час. Після індексації середня пенсія складатиме 6 тисяч гривень. На цей час відомо, що індексуватимуть виплати за ставкою 13%. Але остаточний розмір ще не визначено. Кабінет Міністрів затвердить постанову наприкінці лютого.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Пенсіонерам підвищать виплати: хто отримає доплату

У нарахуванні буде запроваджена бальна система. Міністерка соціальної політики України Оксани Жолнович пояснила, що в новому розрахунку передбачається врахування співвідношення між заробітною платою конкретної особи та середньою заробітною платою за відповідний місяць у відповідному році. Це дозволить оцінити реальну купівельну спроможність. Наприклад, якщо заробітна плата співпадає з середньою, цій особі нараховується 10 балів. Якщо заробітна плата перевищує середню, то нараховується 11-12 балів пропорційно. З іншого боку, якщо заробітна плата менша, то нараховуються менше балів.

Пенсії, які ще не досягли “віку” для індексації, залишаться на тому ж рівні. Індексація необхідна для оновлення пенсій, які були призначені давно. Таким чином, ті українці, які отримували виплати навіть у минулі роки, ймовірно, не отримають індексацію у березні. Громадяни з високою пенсією також не підпадатимуть під цю індексацію.

Новини по темі