Алла Мазур: "Коли бачиш нелюдську жорстокість ворога, хочеться кричати"

Алла Мазур: "Коли бачиш нелюдську жорстокість ворога, хочеться кричати"

Ведуча підсумкового випуску "ТСН. Тиждень" розповіла, про що насправді ця книга та чому вона є настільки важливою у наш час:

Поділитися:

Як ми вже розповідали, телеканал "1+1" презентував книгу та мультимедійний спецпроект  "Війна очима ТСН".  Ведуча підсумкового випуску "ТСН. Тиждень" Алла Мазур розповіла, про що насправді ця книга та чому вона є настільки важливою у наш час:

"Книга під назвою "Війна…" - насправді про мир, про життя …про АНТИСМЕРТЬ.  Про те, заради чого працюємо всі ми. І наші бійці, які "тримають небо на своїх плечах" - там, на передовій. І мої колеги – хто рветься на фронт, фактично під кулі – щоб розказати все, як є. Але "все як є" – у телесюжетах не розкажеш – вони  мусять бути достатньо стриманими. Бо навіть коли бачиш нелюдську жорстокість ворога, прицільно зруйновані мирні хати і порваних на шматки людей -  кричати – а хочеться матом! – то не формат телевізійних новин. І от все те, що залишається за кадром, що не дає нам усім спати ночами – у цих спогадах журналістів ТСН.

Ця книга – далеко не фінальна крапка, бо у війні, яку приніс  нам ворог – ще краю не видно. Комусь може видатися дивним, що ТСН, маючи потужну телевізійну зброю, "вдарився в літературу", та ще й таку суб'єктивну. Але всі запитання зникають, варто подивитися в очі головних  героїв книги – гостей презентації – наших воїнів. Побачити, як майже по-дитячому зворушені вони увагою до себе, почути, що вони пережили. Нам треба розказувати гірку правду війни, усіма можливими способами. Щоб ніхто і ніколи не смів більше сказати цим мужнім людям: "та кому ви там потрібні, вас туди не гнали, ви самі зробили свій вибір…" Я була приголомшена, але таке - є! Такі слова - їм доводилось чути! Тому так важливо те, що зараз зробив канал "1+"1. Книга - з особливим поглядом моїх фронтових колег – і дивовижно точним словом Олі Кашпор. І - виставка в центрі столиці: розстріляні уламки колись мирного життя, і те, чим нині убивають на Донбасі українців – цивільних і військових. Це не бутафорія, а  справжні артефакти битв, які збирали по крихті, з ризиком для життя, привозячи з відряджень. Це – треба читати. І – треба бачити. Щоб ніяка пропагандистська облуда – не завадила нам знати правду. Бо одного разу ми вже дозволили собі не звертати увагу на брехню – а вона почала вбивати насправді"

Книгу можна придбати на сайті http://war.tsn.ua/та у книгарнях України.

Нагадаємо, що під час зустрічі з Петром Порошенком ведуча підсумкового випуску "ТСН. Тиждень" Алла Мазур подарувала Президентові примірник цієї книги.