Буксир M/S Alpo продовжує історичний рейс до Нормандії задля підтримки України

Як легендарний буксир M/S Alpo мандрує задля підтримки України

Задля допомоги Україні: як легендарний буксир часів Другої світової війни продовжує мандрівку до берегів Нормандії.

Поділитися:

Легендарний буксир часів Другої світової війни M/S Alpo 27-го квітня вирушив у мандрівку до берегів Нормандії з фінського міста Оулу під фінським та українським прапорами, аби відзначити 80-річчя висадки союзних сил у Другій світовій війні («День “Д”»). Місія організаторів події — приватних фінських бізнесменів — пройти історичним маршрутом та долучитися до збору коштів, оголошеного відомим істориком Тімоті Снайдером на Президентській платформі United24

1+1 media, медіапартнер ініціативи, продовжує стежити за вояжем M/S Alpo. Подолавши кригу у Фінській затоці, конвой із різних суден на чолі з буксиром M/S Alpo впевнено рухається у напрямку Франції. Зараз він знаходиться у шведському містечку Сімрісхамн. Попереду — Данія, Німеччина і нарешті Франція. На початку червня буксир має досягти Нормандії та порту Гавр у Франції, де візьме участь в урочистостях, присвячених 80-тій річниці висадки союзних військ.

Буксир

Ця подорож є не лише історичною реконструкцією, а й зусиллями задля підтримки України у боротьбі проти російської агресії. У портах, де зупиняється буксир, команда MS Alpo запрошує долучатися до історичної лекції та фандрайзингу для зміцнення протиповітряної оборони України. Всім охочим пропонується відвідати корабель. З розкладом можна ознайомитися на сайті проєкту.

У Турку мер Мінні Арве привітала екіпаж, підтримавши важливість ініціативи. Також, мер міста Расеборг Петра Теман відвідала судно та поспілкувалась з командою, підтримавши ініціативу задля України. У місті Таммісаарі катер берегової охорони Фінляндії супроводжував «Альпо» на знак солідарності та поваги до важливої місії. 

Буксир

Буксир

Конвой продовжує свою надихаючу одісею, об'єднуючи історію та сучасні виклики в демонстрації міжнародної єдності.​​​​​​​​​ Наступна зупинка — Копенгаген, де MS пробуде два дні — 25-26 травня — відкриваючи свої двері для відвідувачів. 

Нагадуємо, буксирне судно М/S Alpo, відоме як ST-355, було замовлено армією США та побудоване у 1943 році на верфі в City Island, штат Нью-Йорк. Того ж року судно прибуло в Європу у складі конвою, щоб взяти участь у підготовці до «Дня “Д”». Після участі у десанті, у 1946 році, буксир прибув до Фінляндії як частина флоту берегової охорони та допомагав з післявоєнним розчищенням та розмінуванням. Протягом трьох останніх років фінські ентузіасти ремонтували та готували судно для подорожі, а також навчали екіпаж із 15 фахівців. Зараз М/S Alpo успішно долає відстані і наближається до фінального порту маршруту до берегу Нормандії.

Буксир​​​​​​​

Новини по темі