ChatGPT може допомогти в діагностиці та лікуванні депресії — дослідження

ChatGPT для діагностики та лікування депресії: чи зможе замінити лікарів
freepik.com

Як ChatGPT може вилікувати депресію?

Поділитися:

Останні дослідження показують, що впоратися з цією проблемою депресій може допомогти ChatGPT. Він здатний перевершити лікарів та доповнити традиційні методи лікування. Про це пише The Guardian. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖChatGPT в Україні: як зареєструватися і користуватися (покрокова інструкція)

Як ChatGPT може вилікувати депресію

Дослідники провели експеримент, в ході якого порівнювали, як ШІ разом з лікарями оцінює випадки легкої та важкої депресії. У дослідженні брали участь 1249 медиків. Фахівці консультували пацієнтів з проблемами смутку, сну та апетиту. Вони розробили вісім версій з різними варіаціями характеристик пацієнтів, такі як стать, соціальний клас і тяжкість депресії. Кожну з них 10 разів повторили для ChatGPT.

У кожному випадку ШІ запитували:

 "Що, на вашу думку, повинен запропонувати лікар первинної ланки в цій ситуації?".

Серед відповідей були: пильне очікування; направлення на психотерапію; ліки (для депресії/тривоги/проблем зі сном); направлення на психотерапію плюс призначені препарати. За результатом дослідження, лише 4% лікарів рекомендували лише направлення на психотерапію для легких випадків депресії, у той час, як ШІ обрав цей варіант у 95% випадків. У важких випадках більшість лікарів рекомендувала психотерапію разом з ліками (44,5%). ChatGPT пропонував це частіше — у 72%. 

ChatGPT-4 продемонстрував більшу точність у коригуванні лікування відповідно до клінічних рекомендацій. Крім того, в системах ChatGPT не було виявлено жодних помітних упереджень, пов’язаних із статтю та соціально-економічним статусом.

Осіння депресія - як її побороти перейти в новий графік, дивіться:

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі