Декретна відпустка 2023: жінки самостійно вирішуватимуть, коли йти в декрет

Коли можна йти у декретну відпустку: в Україні прийняти важливі зміни
freepik.com

Жінки в Україні зможуть йти в декрет пізніше: які зміни прийнято.

Поділитися:

Верховна Рада України ухвалила зміни щодо декретної відпустки для жінок. Жінки самі обиратимуть, коли виходити в декрет, враховуючи медичні показання. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На початку я дуже хотіла хлопчика, але вірю в свої сни", — Наталя Островська про перші етапи вагітності (інтерв'ю)

Декретна відпустка: що змінилось у 2023 році

У Раді проголосували за надання можливості жінці, що працює, за відсутності медичних протипоказань, та за її бажанням, розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки.

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами

В Україні відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами — оплачувана відпустка, яку надають жінкам на період до і після народження дитини. Раніше відпустка надавалась тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 календарних після. Тепер жінка сама вирішуватиме, коли вона йтиме у відпустку. У разі народження двох і більше дітей або ускладнених пологів післяпологова відпустка подовжується до 70 днів. Тривалість відпустки обчислюють сумарно і вона становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). 

Чому ведуча Наталія Островська приховувала свою вагітність, дивіться:

Новини по темі