Земля справжньої творчості, як надія на переможний завтрашній день України: кіностудія імені Довженка святкує День українського кіно та ювілей свого покровителя

День кіно та 130-річний ювілей Олександра Довженка: програма урочистостей
Радіо свобода

Програма урочистостей до Дня українського кіно та 130-річний ювілей Олександра Довженка

Поділитися:

13 вересня Національна кіностудія імені Довженка святкує День українського кіно та ювілей свого патрона, захисника і покровителя. Центральною подією цього дня стане відкриття скульптурної композиції, героями якої є Олександр Довженко і кінооператор Данило Демуцький.

Скульптор Володимир Щур, чиї роботи добре відомі киянам, відтворив епізод зі зйомок фільму «Земля» — супершедевру вітчизняного та світового кіно. Картина, яка відкрила світові божество української природи, де люди дістають реальний шанс гармонізуватися і повернути душу й тіло своє в сад, який колись полишили.

Опісля «Землі» на території нашої кіностудії й постав сад, як символ поступу до прийдешніх урочистостей справедливості, невтоленної краси людського. Чи ж випадково, що рік народження Довженкового саду збігається в часі з тотальною протидією пекельного голодоморного зла, яке пішло у наступ на саму філософію українства, для якого природа і є правдивим вселенським Богом.

Війна тих сил проти України й українців триває досі, одначе ж сад, створений Довженком і його побратимом Демуцьким, стоїть непорушно – в самій природі, на екранному полотні та на землі кіностудійній. Прекрасну мить того творення і зафіксовано у талановитій скульптурі Володимира Щура.

Від фільмів Довженка і починається власне українське кіно. Тож День цього кіно закономірно збігається у часі й просторі з днем народження великого митця. 13 вересня ми спробуємо вибудувати історико-культурну дугу, яка поєднає кінострічки класика світового і національного кіно та роботи кіномайстрів наступних поколінь, аж до студентів київських вишів.

А ще простір кіностудії постане, як живий і непроминущий, як земля справжньої творчості, як надія на переможний завтрашній день України.

Програма свята

14.00 – Урочисте відкриття скульптурної композиції Олександру Довженку і Данилу Демуцькому «Мотор» біля центрального входу в кіностудію.

Локація – 1 павільйон

  • 14.40 – Марафон молодого студентського кіно. Підписання меморандуму про співпрацю між Кіностудіями та провідними кіновузами України (КУК, КНУКІМ, КНУТКіТ імені І. К. Карпенко-Карого). 
  • 14.50 – Демонстрація фільму режисера Олександра Довженка та оператора Данила Демуцького: «Ягідка кохання» під живий музичний супровід. 
  • 15.20 – 19.50 – показ студентських фільмів марафону молодого студентського кіно.
  • 20.00 – запалює гурт «Хуртовина».
  • 20.50 - музична інтрига від Schmalgauzen, які будуть грати свою театрально-музичну виставу для гостей кіностудії до 22:00.

Локація – Довженківський сад

  • 14.40 - Демонстрація документального фільму: «Щоденники Олександра Довженка» (читає Микола Вінграновський), Укркінохроніка.
  • 15.20 – Демонстрація фільму режисера Олександра Довженка та оператора Данила Демуцького: «Земля».
  • 16.50 – Демонстрація фільму режисера Олександра Довженка: «Звенигора».

Локація – сцена біля 1 павільйона (реконструкція знімального майданчика минулих років)

  • 14.40 – виступ духового оркестру.
  • 15.00 – студентська вистава «Зачарована Десна» (автор Олександр Довженко).

Протягом усього дня діятимуть: 

  1.  екскурсії на території Кіностудії нон-стоп: відвідування нової виставкової експозиції, встановленої до 130-річчя з дня народження Олександра Довженка, музею Олександра Довженка, цеху ретро-автомобілів, костюмерного, піротехнічного та гримерного цехів;
  2.  постійні розважальні локації (фото зони, фуд-корти, книжковий ярмарок тощо).

Меценати та партнери заходу: 

  • створення скульптурної композиції «Мотор» здійснено за меценатської підтримки родини Євгена та Руслани Бесараб;
  • встановлення скульптурної композиції підтримали: Андрій Булах, Володимир Лавренчук, Євгеній Уткін, Ігор Ліскі, Каті Нурлаєва, Микола Пасько, Олександр Почкун, Роман Нікітов, Сергій Кулик, Андрій Різоль;
  • партнер марафону молодого студентського кіно – Асоціація «Дивись українське!»;
  • інформаційний партнер: ТОВ ТРК СТУДІЯ;
  • ще одним партнером заходу є телеканал 1+1 Україна.

Подяка за сприяння: Держкіно України, Довженко-Центр, Студії «УкрКіноХроніка», Національній спілці кінематографістів України.

Свято відбудеться на території Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка за адресою: місто Київ, Берестейський проспект, 44 (метро Шулявська) з 14.00. до 22.00. вхід вільний без вікових обмежень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обговорення актуальних питань розвитку українського кінематографа: в Києві пройде перша щорічна Конференція Української Кіноакадемії

Новини по темі