День народження Володимира Дахно: 1+1 покаже продовження легендарної історії про козаків (ФОТО)

День народження Володимира Дахно: 1+1 покаже продовження легендарної історії про козаків (ФОТО)

У цей день, 7 березня 1932 року в місті Запоріжжі народився Володимир Авксентійович Дахно – відомий український мультиплікатор

Поділитися:

 

У цей день, 7 березня 1932 року в місті Запоріжжі народився Володимир Авксентійович Дахно – відомий український мультиплікатор, талановитий режисер і сценарист. Широкупопулярністьйому принесло авторство всіма знаної серії мультфільмів "Як козаки".

Його незвичайний художній талант привернув увагу відомих мультиплікаторів Марка Драйцуна і Давида Черкаського. Вони запропонували Володимиру роботу в новому творчому об'єднанні мультиплікаційних фільмів на студії "Київнаукфільм", спадкоємицею якої пізніше стала "Укранімафільм".

Працюючи на легендарній студії "Київнаукфільм", Володимир Дахно створив п'ятдесят три анімаційні проекти, серед яких - цикл фільмів "Як козаки", повнометражний мультфільм "Енеїда" за мотивами однойменноїпоеми Івана Котляревського.

 

Володимир Дахно – український мультиплікатор, режисер і сценарист У 1960 році вийшов дебютний мультфільм Дахно "Пригод аперцю". Згодом побачив світ мультсеріал "Як козаки", при створенніякого Володимир виступив в ролірежисера і сценариста. Разом з Дахно, над проектом невтомно працював його близький друг і колега - художник Едуард Кіріч. Всього вийшло дев'ять короткометражних фільмів, мультфільм швидко здобув надзвичайну популярність. Герої анімаційного серіалу стали самими впізнаваними персонажами української мультиплікації - три козаки стали втіленням культурного коду українців.

Найвідомішим епізодом анімаційного серіалу став "Як козаки у футбол грали", який вийшов 1970 року. Збірна українських козаків-футболістів в точності повторила шлях Збірної України на Євро-2012. Набір команд та рахунок матчів Чемпіонату Європи був з неймовірною точністю передбачений режисером Володимиром Дахно та художником Едуардом Кірічем. Як саме їм це вдалося досі залишається загадкою.

У 1988 році Володимир Дахно став лауреатом премії імені Тараса Шевченка. Пізніше, в 1996 році, отримав звання Народного артиста України.

До кінця своїх днів визнаний майстер продовжував займатися улюбленою справою - анімацією. Володимир був одним з тих людей, які творять історію. Він залишається кумиром молодих мультиплікаторів і художників, які тількистають на шлях цієї вельми трудомісткої, але захоплюючої професії.

 

Володимир Дахно за роботою над циклом мультфільмів

Студія анімації "Baraban" продовжила справу Дахно і у партнерстві з каналом "1+1" та онлайн-кінотеатром "MEGOGO" розпочала виробництво нового серіалу з 26 епізодів про пригодилегендарних персонажів. Проект очолили Народний художник України ЕдуардКіріч і продюсер Едуард Ахрамович. Новий серіал глядачі каналу "1+1" зможуть побачити вже у червні цього року.

ТЕКСТ: Кутова Єлизавета

Новини по темі