Що залишилося за лаштунками концерту "День Незалежності з "Океаном Ельзи"

Що залишилося за лаштунками концерту "День Незалежності з "Океаном Ельзи"

У День Незалежності на "Арені Львів" у єдиному патріотичному пориві билося велике українське серце. 

Поділитися:

У День Незалежності на "Арені Львів" у єдиному патріотичному пориві билося велике українське серце. Зібрати "океан" людей, які понад усе люблять Батьківщину, вдалося Святославові Вакарчуку. Концерт, який у прямому ефірі транслював "1+1", соліст легендарного рок-гурту не забуде ніколи. Побачене й почуте надового закарбували в пам'яті й глядачі, із-поміж яких журналіст Олексій Сисоєв. Про залаштунки грандіозного заходу він розповів на шпальтах "Комсомольської правди".

"Я не переповідатиму цю живу музичну розмову, яку поціновувачі "Океанів" могли подивитися і послухати в прямому ефірі каналу "1 +1". Адже цікаво дізнатися, що залишилося за кадром, що відчували 40000 українців на "Арені Львів", які враження і емоції не зміг передати вам телевізор.

За лаштунками: Перевдягання і унікальна зйомка

У ці три години "Арена Львів" перетворилася на таку бажану мільйонами українців Єдину Країну. З населенням в 40 тисяч чоловік, що дихають в унісон під керівництвом президента Вакарчука, обраного одноголосно. Ніяких підкилимних інтриг, тільки музика і слова, які люблять і розуміють усі. Хоча й тут є свої невидимі кулуари ...

Телеглядачі напевно помітили, що за три години Святослав змінив чотири "форми одягу": сувора біла сорочка з піджаком, чорна футболка з тризубом, жовто-синя майка футбольної збірної України (їх під час виходу на біс одягли всі музиканти) і чорна вишиванка. Приблизно кожні хвилин 40-45 Вакарчук йшов "у відпустку" (за лаштунки) буквально на кілька секунд, за які встигав вмитися і переодягнутися.

До того ж, відбувалася безпрецедентна для України трансляція, над якою працювали 115 чоловік.

- Концерт знімали відразу 25 камер, було використано унікальне світлообладнання, - розповідає Вікторія Лезіна-Масляна, генпродюсер "1 + 1 Продакшн". - Подібних зйомок в нашій країні ще не було. Режисер не відходив від пульта чотири з половиною години. Було впроваджено і спеціальні схеми повторів, схожі на ті, що застосовуються під час футбольних матчів. Нашим завданням було не стати між музикантами і глядачами, не порушити енергетику між ними. І, по-моєму, нам це вдалося. Повірте, почути "Дякую" від Святослава Вакарчука, який дуже вимогливий і до себе, і до всіх, хто з ним працює, дорогого коштує! До того ж, думаю, що в Україні немає такого продюсера, який міг би похвалитися тим, що фрагмент його трансляції так активно постили в соцмережах, як це зробили з епізодом нашого концерту, де весь стадіон співає гімн України.

Цікаво, що ця трансляція паралельно йшла і на один з центральних польських каналів, де концерту "ОЕ" присвятили ще й випуск новин.

За попередніми підрахунками, виступ Вакарчука і його команди у Львові подивилися понад 7 млн телеглядачів!

Емоції: Без сліз не минулося

Уперше в історії групи "ОЕ" трек-ліст для концерту формували українці за допомогою інтернет-голосування. Планувалося, що музиканти виконають 23 найулюбленіших в народі композиції, але в підсумку Вакарчук заспівав понад 30 пісень, із-поміж яких були і обрані людьми, і ті, які любить він, і навіть пісня для мами ("Янанебібув "), що прийшла на концерт.

Заспівав він і для тих, хто зараз "На лінії вогню". Це був, мабуть, найбільш емоційний момент вечора. Адже там, "на лінії вогню", у кожного з нас хтось є. У мене, наприклад, кращий друг, з яким ми з трьох років разом росли і вчилися. Вчилися жити, думати, любити ... Важко було стримати сльози не тільки мені. Я бачив, як під час хвилини мовчання плакала дівчина з віночком на голові, закутана в синьо-жовтий прапор. Її заспокоювала подруга:

"Оксанко, все буде добре. Ось побачиш - він повернеться. Живий ..."

Під час концерту Вакарчук сказав: "А я ж писав ці пісні зовсім про інші речі ..." Сьогодні ж здається, що написані рік, п'ять, десять, п'ятнадцять років тому рядки - це все про наше сьогоднішнє життя. Геній? Напевно.

Десятої піснею на біс і завершальною стала "Обійми", яка починається словами: "Коли настане день, закінчіться війна ..."

P.S. Чи потрібні такі концерти сьогодні, коли в країні щодня гинуть десятки людей? Тут я з Вакарчуком згоден - потрібні. Вони допомагають зрозуміти, прийняти, переосмислити - і йти далі. Жити".

Відео концерту уже можна переглянути тут.