Дмитро Комаров розповів, як змінилося життя альбіноски Фріди після "Світу навиворіт"

Дмитро Комаров розповів, як змінилося життя альбіноски Фріди після "Світу навиворіт"

Альбіноси є по всьому світі, але в Африці вони приречені на надмірну увагу, яка іноді приймає лякаючі форми. 

Поділитися:

Альбіноси є по всьому світі, але в Африці вони приречені на надмірну увагу, яка іноді набуває форми масової істерії. Від простої цікавості до поклоніння та приписування магічних властивостей.  

У третьому сезоні знімальна група "Світу навиворіт" розповіла глядачам "1+1" історію про чаклунів, які влаштували полювання на місцевих із білим кольором шкіри. Альбіносів вбивають, аби використовувати частини тіла у  зловісних ритуалах. Спокій вони не можуть знайти навіть після смерті – могили заради кісток розкопують. 

29-річній Марії, наприклад, сусід відрубав руки, а ось дівчинці Фріді пощастило більше. Коли малій було три роки, її також намагались викрасти. Допомогли сусіди, які сполохали викрадачів. Фріду, на щастя, просто кинули у колючки. У її мами не було грошей на суд, і злочинців випустили через рік.

Єдине місце, де такі діти можуть почувати себе впевнено, - це спеціальний інтернат. Коли Фріда пішла до цієї школи, її повернули додому – через неспроможність батьків платити за навчання. Тоді знімальна група "Світу навиворіт" купила усе необхідне та разом із батьками повела її до школи. Від вдячності дівчинка почала зверталася до нашого ведучого "тато". І, як виявилося, навіть після завершення зйомок Дмитро Комаров не втратив із нею зв'язок та взяв шефство. Опікуватися Фрідою йому допомогає героїня іншого африканського сюжету - харків'янка Валя, яки живе у Танзанії більше 20 років.  Їй він переказує кошти, а Валя влаштовує для Фріди шопінг, повністю її одягає, оплачує школу, водить до кафета купує смаколики.

"Фріда подорослішала. Дуже соромиться камери - відводить очі. Добре пам'ятає нас і нашу програму. Із "закордонів" найкраще знає Україну. І дуже вдячна. Її життя завдяки цим зйомкам повністю змінилося, - "звітує" на своїй сторінці у Facebook  ведучий. - Я пишу все це не для того, щоб похвалитися. Зовсім з іншою метою. Багато глядачів за минулі 3 роки вже знаходили мене і дізнавалися контакти Валі (також героїня одного з випусків. прим. редактора), щоб допомогти Фріді. Якщо є бажаючі підтримати Фріду та інших альбіносів - пишіть лист з темою "Фріда" на naiznanku.tv@gmail.com. Ми дамо прямий контакт харків'янки, яка завжди може зайти до дівчинки в школу. Якщо раптом їдете до Танзанії - можете особисто зайти в інтернат і побачити зірку нашої програми"