"Гроші" відкрили приймальню прямо посеред Майдану Незалежності

"Гроші"  відкрили приймальню прямо посеред Майдану Незалежності

У суботу, 19 жовтня, журналісти "Грошей" на головній площі країни спілкувалися з українцями, які пропонували їм теми для розслідувань.

Поділитися:

У суботу, 19 жовтня, журналісти "Грошей" на головній площі країни спілкувалися з українцями, які пропонували їм теми для розслідувань. Люди приїхали з усієї Україні й чекали на Майдані з сьомої ранку, щоб розказати журналістам про свавілля та беззаконня, від якого потерпають. Одне за одним глядачі розповідають історії, від яких волосся стає дибом. У пенсіонерки відібрали й продали онуків, у киянки вже десять років сусіди варять ширку. Вдалося вислухати лише половину скаржників, але таку акцію "Гроші" планують проводити й надалі.

Відтепер щомісяця журналісти "Грошей" у пошуках нових тем для розслідувань будуть особисто спілкуватися з глядачами на Майдані Незалежності в Києві. Команду "Грошей" можна буде знайти в наметі з символікою програми. Цієї суботи до людей вийшли ведучий "Грошей" Жан Новосельцев, головний редактор Максим Сухенко, журналісти Олександр Іваницький та Ольга Вязенко.

Три роки тому в ефірі 1+1 стартував спецпроект "Гроші". Чимало розслідувань, зроблених журналістами програми, мали широкий резонанс, а деякі призвели до звільнення чиновників та порушення кримінальних справ не лише в Україні. Журналістам програми разом зі спецслужбами Ізраїлю вдалось накрити міжнародний картель з торгівлі жінок.

Жан Новосельцев, ведучий програми "Гроші":

"Ми в Україні для багатьох - єдиний шанс домогтися справедливості. Тож охочих донести правду багато. Нам пишуть у соцмережах, передають інформацію через знайомих, надсилають поштою або просто розказують, коли впізнають на вулиці. На відміну від чиновників, які ховаються від людей за дверима кабінетів, ми хочемо зробити спілкування з глядачами простішим. Тому наша приймальня умовна – це звичайний намет з нашою символікою, куди кожен може прийти зі скаргою на чиновників та можновладців. Ми не чекали, що прийде так багато людей. Громадяни розповідають про те, що їх "кинули" кредитні спілки й обібрали пастори церков. Цікавою нам здалася історія шахрая, який проходить у кримінальній справі і видає посібник про те, як уникнути правосуддя. Одна за одною лунали історії про корупцію в судах і недбалих забудовників. Спеціально на зустріч із "Грошима" приїхала дівчинка з Одещини – привезла компромат на голову райадміністрації. Експеримент був вдалий – отже, такі зустрічі з народом обіцяємо проводити регулярно. Почуємо кожного!"

Максим Сухенко, головний редактор програми "Гроші":

"Чи дійде розслідування до ефіру, залежить передусім від того, наскільки серйозні докази вдасться знайти журналістам. Проте на кожну заявку від громадян ми відреагуємо як мінімум офіційним запитом до правоохоронних органів. У деяких випадках цього може бути достатньо для того, щоби зрушити проблему з мертвої точки. "Гроші" завжди паралельно опрацьовують кілька тем для розслідувань. На підготовку одного сюжету може знадобитися кілька днів, а інші теми розглядаються місяцями. І спілкування з людьми, які готові дати свої свідчення та надати документи не анонімно, звичайно, сприяє журналістському розслідуванню"

За три роки проект журналістських розслідувань на "плюсах" став одним з найпомітніших в українському телепросторі. Здобув визнання професіоналів (дві галузеві премії "Телетріумф" за "Найкращий спецрепортаж" та став "Фаворитом телепреси-2012") і став останньою надією громадян, які втомилися оббивати пороги кабінетів чиновників та правоохоронців в пошуках правди.