Марічка Падалко: "Трьох дітей поки жодна бабуся на відпочинок не бере"

Марічка Падалко: "Трьох дітей поки жодна бабуся на відпочинок не бере"

Зірка 1+1 і мама трьох діточок Марічка Падалко поділилася дитячими планами на літо. Два місяці малеча телеведучої проведе з бабусями на морі. А старшого сина, який щойно вступив до 1 класу, чекають заняття прописом.

Поділитися:

Зірка 1+1 і мама трьох діточок Марічка Падалко поділилася дитячими планами на літо. Два місяці малеча телеведучої проведе з бабусями на морі - в різних варіаціях. А старшого сина Михайла, який щойно вступив до 1 класу, чекають заняття прописом.

Як найкраще організувати літній відпочинок для дітей, Марічка Падалко розказала з власного досвіду.

Марічко, за вашим досвідом, дітей на літо краще кудись відправити чи все-таки залишити коло себе?

Думаю, треба дивитися по дитині і по віку. Є дві дилеми. З одного боку, потрібно, щоб дитина мала якомога більше можливості подихати свіжим повітрям. Умовно кажучи, відправити до бабусі в інше місто або в село – у кого де є бабуся. А друга проблема психологічна: наскільки довго дитина готова бути без мами. Чи не буде завеликою травмою для дворічної дитини відправити її на три місяці, наприклад, в село, де вона не буде бачити маму.

Тому треба виходити з індивідуальної ситуації. Якщо це бабуся, яку вона часто бачить, знає, - це одна ситуація. Інша – завезти до малознайомої, фактично невідомої людини.

А якщо відправляти - то наскільки?

Я би не відправляла більше, ніж на місяць чи на три тижні. Я, наприклад, цього року не можу сама багато подорожувати. Тому у мене перший місяць діти проведуть з бабусею на морі в Росії, в Анапі, другий місяць будуть на дачі зі мною, а в серпні поїдуть з бабусею моєю, яку вони добре знають, в Болгарію на місяць. Але не всі троє дітей. У нас складні варіації, бо трьох дітей поки жодна бабуся на відпочинок не бере. Тому двоє з цією, двоє з іншою…

З якого віку ви почали вивозити дітей на море?

Існує думка, що не варто змінювати клімат різко. З першою дитиною я була відчайдушна мама. Коли Міші було 9 місяців, ми з -17 в Києві полетіли в Єгипет, де +25. Відпочили дуже добре. Та коли повернулися - сильно захворіли. Я не знаю, чи це був збіг обставин, чи справді адаптація до зміни клімату. Але після того випадку я більше не роблю таких експериментів, коли із зими летіти в літо.

А з літа в літо – я вважаю, можна змалечку їздити на море відпочивати. Але з маленькою дитиною не треба планувати поїздку на тиждень. Це мусить бути хоча б 3-4 тижні. Тому що вважається, що потрібен тиждень чи навіть два на адаптацію. Якщо вже їхати на море, то надовго.

Марічко, коли ваші діти в Києві, чим вони займаються?

Оскільки я не один рік вела блог для батьків, щовихідні писала, яка є культурна програма. Тому я дуже добре орієнтуюся, які є розваги. На жаль, влітку більшість театрів відпочиває. Але залишаються розвиваючі центри, які пропонують різні розваги, майстер-класи. Плюс залишаються екскурсії в музеї. У нас є цікаві - і зараз їх більше з'являється! – музеї, куди можна повести дітей. А ще можна приділити час і когось навчити на велосипеді кататися, когось на роликах. Більше приділити часу фізичній активності і менше перегляду телевізора.

Міша піде у перший клас. Якось особливо будете його до школи готувати?

Вже ні. Ми готувалися до цієї школи цілий рік щодня. Переробили стільки тестових завдань, напевне, скільки є на ринку України. І навіть в останній день перед співбесідою в школі займалися - я дуже хотіла, як "бешенная мама", щоб все в голові освіжити.

І Міша, коли побачив цю купу книжок, каже: "Мамочко, що, всі знов?" Хоча він дуже любив, але під кінець, звичайно, втомився. Я кажу: "Міша, ми зараз робимо з кожної книжки одне завдання і прощаємося з кожною книжкою". Йому сподобалась ця ідея. І він робив кожне завдання і казав: "Все, дякую. До побачення. Тепер ти Машина".

Маші ще два роки до школи. Але оскільки заняття з мамою – це у Міши був персональний час, гарантований щодня, молодші діти дуже ревнували. Тому зараз заняття з мамою – це щось таке надзвичайне. Маша тепер дочекалася. Оскільки Міха вступив до школи, вона тепер офіційно стає у мами головною ученицею на найближчі два роки.

Тому готуватися до школи ми спеціально не будемо. Але ми зовсім не займалися рукою. Тому зараз для того, щоб було легше у першому класі, будемо потрошку займатися прописом, готувати руку до письма. І то так "ненапряжно". Я так дитину завантажила за цей останній рік, що нехай вже відпочиває (сміється - ред.).

Нагадаємо, нещодавно Марічка Падалко відкрила першу в Україні конференцію для майбутніх мам "У нас буде дитина". Марічка дуже щиро спілкувалася з майбутніми батьками та поділилася досвідом, як з успіхом поєднувати роботу і родину.