Марічка Падалко, Руслан Шаріпов, Соломія Вітвіцька провели масштабний форум, присвячений українській мові

Ведучі телеканалу 1+1 Марафон провели форум на тему української мови

Ведучі телеканалу 1+1 Марафон провели форум «Українська — мова Перемоги!».

Поділитися:

До Дня української мови та писемності Всеукраїнський рух «Єдині» провів форум «Українська — мова Перемоги!». Подія відбулась за інформаційної підтримки групи 1+1 media в межах проєкту «Плюсуй українську», в партнерстві з Міністерством освіти і науки України, Уповноваженого із захисту державної мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучий Руслан Сенічкін став амбасадором осінніх курсів української мови від Всеукраїнського руху «Єдині»

Загалом до заходу доєдналось 300 учасників, серед яких — представники влади, лідери думок, військовослужбовці, актори, телеведучі та сценаристи. Захід провели ведучі телеканалу 1+1 Марафон Марічка Падалко, Руслан Шаріпов, Соломія Вітвіцька. 

Марічка Падалко

Після офіційного відкриття, яке розпочалося з хвилини мовчання, присутні разом написали Радіодиктант національної єдності-2023. Найпоширеніші помилки в тексті коментував Артур Пройдаков, який напередодні став одним із 10 найкращих вчителів світу за версією Global Teacher Prize.  

Надалі на всіх очікували дискусійні панелі «Комунікація в Україні: як покращити взаєморозуміння, довіру та стійкість українців за допомогою спільної мови», а також «Повернення додому: збереження української культури та мови серед українців за кордоном». Спікером однієї з них став Олексій Суханов, ведучий телеканалу 1+1 Україна. 

Олексій Суханов

Під час дискусій форуму спікери винесли на загальнодержавний рівень обговорення, як сформувати єдиний україноцентричний безпечний освітньо-культурний простір в державі, як посилити українську мову задля безпеки країни, знайти нові шляхи для культурної дипломатії та популяризації української мови у світі, які можуть бути важелі впливу, аби зберегти українську як мову спілкування серед громадян, які перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

За підсумками були сформовані дорожні карти, ключові тези яких Рух планує виконати протягом наступного року. 

Наприкінці заходу Всеукраїнський Рух «Єдині» відзначив 10 українських діячів і митців, які є справжніми амбасадорами української мови. Такими стали: модераторка розмовних курсів «Єдині» з Херсону Ольга Крижановська; військовий і волонтер ініціативи «Навчай українською»; Заслужена журналістка України та мовна волонтерка Інга Хоржевська; журналіст, культуролог, публіцист Тарас Марусик; український громадський діяч Тарас Шамайда; український музикант, акордеоніст і лідер фолькрок-гурту «Kozak System» Іван Леньо; блогер Андрій Шимановський; мовна активістка Оксана Левкова; письменник Остап Українець; художник Гамлет Зінківський. 

На події побувала знімальна група ТСН, як це було — дивіться у сюжетів за цим посиланням. Пряма трансляція також відбувалась на майданчиках «Єдиних», платформі кіно та телебачення Київстар ТБ. 

Марічка Падалко - фото

Всеукраїнський рух «Єдині» — проєкт освітньої та психологічної підтримки у переході на українську мову, створений у квітні 2022 року за участі Ініціативи «Навчай українською» та за підтримки ГО «Українська гуманітарна платформа». 

Допомогою «Єдині» у переході на українську вже скористалися понад 100 тисяч людей, які успішно подолали і мовний, і психологічний бар’єри!

Розмовні клуби «Єдині» нині працюють у 30 містах України (на деокупованих та прифронтових територіях зокрема) та за кордоном — у Любліні, Варшаві,  Роттердамі, Вільнюсі, Гельсінкі, Празі й на Кіпрі, у Шотландії та інших країнах.

Новини по темі