Мобілізація в Україні: чого чекати з 1 серпня

Правила мобілізації: чого чекати з 1 серпня
Freepik

Що буде з мобілізацією в Україні з 1 серпня?

Поділитися:

Наразі загальна мобілізація та воєнний стан тривають до 18 серпня 2023 року для всіх чоловіків у віці від 18 до 60 років, які визнані придатними для військової служби під час воєнного стану. Чи варто очікувати зміни з 1 серпня та які правила мобілізації актуальні?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: як працюватиме бронювання працівників з 1 липня

Мобілізація в Україні: чого чекати з 1 серпня

►Очікується продовження воєнного стану за законопроєктом "Про затвердження Указу президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" номер 9532 передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05:30 18 серпня 2023 року до 15 листопада.

►Продовжується процес роздачі повісток військовозобов'язаним громадянам, які придатні до служби в ЗСУ. Це люди, які відповідають встановленим стандартам здоров'я та не мають відстрочення. Оскільки призов на строкову службу не відбувається в період воєнного стану, в серпні видаватимуть три види повісток: повістку для уточнення даних, повістку на проходження військово-лікарської комісії та мобілізаційне розпорядження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 100 тисяч гривень: в Україні остаточно затвердили доплати військовим та збільшення відпусток

►З кінця червня набув чинності закон, за яким військовослужбовці строкової служби можуть добровільно стати мобілізованими. Це особи, чий строк військової служби закінчився під час дії воєнного стану та військова служба яких продовжена понад встановлені терміни, і які під час дії воєнного стану прослужили не менше шести місяців.

►Також раніше були змінені умови бронювання військовозобов’язаних працівників. Розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, встановлено чіткі терміни розгляду державними органами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їх критично важливими.

►Крім того, наприкінці червня були змінені правила надання відстрочки щодо догляду за родичами.Тепер відстрочка надається, лише якщо в сім’ї військовозобов’язаного немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю. До цього таке право мали громадяни, чиї дружини, один із батьків або батьків дружини мають інвалідність I або II групи.

Новини по темі