Надокучливі дрібні комахи у домі: звідки зʼявляється мошка та як її позбутись

Надокучливі дрібні комахи у домі: звідки зʼявляється мошка та як її позбутись
Freepik

Як позбутись мошки у домі та чому й через що вона зʼявляється

Поділитися:

Літо — час багатьох сезонних свіжих фруктів, а разом з ними виявляється й численної кількості дрібних чорних комашок. Серед яких найбільш поширені саме мошки. Це дрібні комахи, які можуть стати справжнім випробуванням для мешканців дому. Вони не тільки дратують своєю присутністю, але й можуть псувати харчові продукти та створювати небезпеку для здоров'я. У цьому матеріалі ми розглянемо, звідки з'являється мошка, чому вона може оселятися у ваших оселях та як ефективно від неї позбутися.

Звідки зʼявляються дрібні комахи

Зазвичай основною причиною появи мошки у домі є неправильне зберігання продуктів та відсутність належної гігієни. Найчастіше, дрібні мошки з'являються у теплу пору року. Іноді люди плутають їх з мухами й навіть комарами, але вони мають набагато менший розмір. До того ж ці комашки можуть зʼявитись й іншими способами.

  • Фрукти та овочі. Мошки часто відкладають своє потомство на фруктах і овочах, які мають пошкоджену шкірку. Тому вже заражені продукти стають ідеальним середовищем для їх розмноження.
  • Відходи. Сміттєві контейнери та відра з органічними відходами можуть також стати розсадниками мошки. Пам'ятайте, що не винесене сміття або розлиті на кухонних поверхнях соки та залишки їжі притягують цих комах.
  • Волога. Мошки також люблять вологі місця, тому недостатньо вентильовані ванні кімнати або кухонні раковини можуть стати осередком їхнього життя.
  • Порушена гігієна. Забруднені кухонні поверхні, залишки їжі на посуді або залишений на столі посуд також можуть стати новим домом для цих дрібних комах.

Як позбутися мошки

Щоб ефективно позбутися набридливих маленьких комах варто дотримуватися кількох простих, але дуже корисних рекомендацій.

Регулярно прибирайте

Часто мийте підлогу, посуд відразу після використання та протирайте кухонні поверхні Пильнуйте за тим, щоб у раковині не залишалося залишків їжі.

Правильно зберігайте продукти

Зберігайте фрукти та овочі в холодильнику або герметичних контейнерах. Ні в якому разі не залишайте їх відкритими на столі.

Своєчасно виносьте сміття

Не допускайте накопичення сміття в домі, тому намагайтесь регулярно виносити сміттєві контейнери, особливо, якщо там є органічні відходи.

прибирання

Пастки для мошок

Якщо тільки дотриманням чистоти не вдалось обійтись, то варто переходити до більш радикальних методів, а саме — пасток для мошки. Звичайно можна придбати вже готові спеціальні пастки або ж зробити їх власноруч, тим більше вони дуже прості й потребують простих інгредієнтів. 

  • Склянка з яблучним оцтом. Наприклад, налийте в склянку трохи яблучного оцту та додайте кілька крапель рідини для миття посуду. Солодкий запах їх притягне, але от вибратись звідти вони вже не зможуть вибратись. 
  • Пастка з пляшкою. Можна приманити комах на переспілі фрукти, солодкий лікер, мед або компот на дні відкритої пластикової пляшки. Коли мошки злетяться всередину, то закрийте пляшку і викиньте її.
  • Рослинні компоненти. Мошки бояться запаху полину, тому ви можете при нагоді розкласти рослину по квартирі. Якщо полину немає, то можна використовувати камфорне масло, кілька крапель якого потрібно розігріти й залишити в оселі. 
  • Спеції. Цих комах не можна назвати гурманами, адже спеції вони зовсім не люблять. Мошки дуже чутливі до різких запахів, що мають прянощі: гвоздика, базилік, полин, ромашка, розмарин, м'ята, лимон-трава, чебрець, лаванда. Тому їх можна насипати у невеликі тарілки та розставити по кухні або по всьому дому.

Та варто пам'ятати, що дрібні комашки у домі – це проблема з якою може зіткнутися кожен. Однак, дотримуючись простих правил можна значно знизити ризик їх появи або швидко впоратися з ними, якщо вони все ж з'явилися. Тож, майте на увазі, що чистота та своєчасне прибирання – ключові фактори у боротьбі з цими надокучливими комахами.

Читайте більше корисних матеріалів на сайті 1plus1.ua.

Новини по темі