Підпільна імперія: Президент спробує себе в ролі кінокритика

Підпільна імперія: Президент спробує себе в ролі кінокритика

Кожної п'ятниці ведучий "Підпільної імперії" Андрій Алферов дивиться кіно разом з тими, на кого дивимось ми. Сьогодні фільм про прем'єр-міністра Великобританії дивитиметься перший

Поділитися:

Кожної п'ятниці ведучий "Підпільної імперії" Андрій Алферов дивиться кіно разом з тими, на кого дивимось ми. Сьогодні фільм про прем'єр-міністра Великобританії дивитиметься перший президент України.  

"Запросити Леоніда Кравчука - це моя давнішня мрія, - розповідає кінокритик. - У мене було з ним кілька інтерв'ю. На мій погляд, він дуже цікава людина. І мені спало на думку: а чому б не подивитися з ним якийсь фільм і не поговорити з ним про кіно?"

Леонід Макарович належить до тої формації політиків, які колись впливали на кінопроцес. У цікавій розмові, яка чекає на глядачів "1+1" опівночі, політик зізнався, що "кіно в інституті пропаганди вражає найбільше".

У центрі сюжету британської драми "Залізна леді", яку йому запропонував переглянути Андрій Алферов, історія життя першої та поки що єдиної жінки, яка обіймала посаду прем'єр-міністра Сполученого Королівства та стала найдовше правлячим британським прем'єром у ХХ столітті. Мова, звісно, про Маргарет Тетчер.

"Мені було цікаво поговорити з Леонідом Макаровичем про минуле через сьогодення. Коли Маргарет Тетчер приїжджала ще до Радянського Союзу, то Кравчук був особисто з нею знайомий. Воли провели якийсь час тут, у Києві. Мені було цікаво спостерігати за ним, коли він дивився на Меріл Стріп в образі Тетчер".

На момент виходу фільму багато дійових осіб ще були живими. Картина була розкритикована дітьми Тетчер, Марком і Керол, які заявили, що стрічка "схожа на фантазії партій лівого крила". Також не дуже позитивно фільм "Залізна леді" сприйняли люди, які свого часу працювали з прем'єр-міністром. Леонід Макарович, навпаки, був захоплений грою актриси: "Я здивований, наскільки Меріл Стріп вдалося перевтілитися в Маргарет. Мені навіть здалося, що це вона і є!"

З оцінкою першого президенти України згодні кінокритики, які високо оцінили роботу Меріл Стріп. За втілення образу Маргарет Тетчер на екрані акторка отримала свій третій за кар'єру "Оскар" і другу премію BAFTA.

За словами самої Маргарет Тетчер, яка спочатку відмовлялася дивитися картину, з її кар'єри зробили "свого роду розвагу", а Меріл Стріп не змогла втілити на екрані реальний образ. Постало питання, чи варто знімати такий фільм про ще живу людину. "У кожного політика особисте життя розділене навпіл. До і після отримання посади", - зауважив Леонід Макарович. Скласти свою особисту думку з цього приводу глядачі зможуть сьогодні опівночі на "1+1".

ДОВІДКА
"Залізна леді" - британська біографічна драма режисера Філліди Ллойд, яка відома широкому загалу за фільмом "Мама Мія!" У головних ролях Меріл Стріп і Джим Бродбент. За втілення образу Маргарет Тетчер на екрані акторка отримала свій третій за кар'єру "Оскар" і другу премію BAFTA. Тетчер оцінила фільм негативно й дала зрозуміти керівництву Консервативної партії, що вона розраховує на підтримку своїх прихильників у вигляді їхньої відмови від перегляду.

ТЕКСТ: ДАРІЯ МЕЛАНЬЇНА