Підпільна імперія: Який фільм змусив засоромитися дизайнера Лілію Літковську?

Підпільна імперія: Який фільм змусив засоромитися дизайнера Лілію Літковську?

Сьогодні опівночі "1+1" покаже фільм "Сором" ірландського режисера Стіва Маккуїна. Ця стрічка  свого часу спричинила затяту полеміку серед кінокритиків і глядачів.

Поділитися:

Сьогодні опівночі "1+1" покаже фільм "Сором" ірландського режисера Стіва Маккуїна. Ця стрічка свого часу спричинила затяту полеміку серед кінокритиків і глядачів. У "Підпільній імперії", яка повертається після зимових канікул, до її обговорення приєднаються автор і ведучий Андрій Алферов і дизайнер Лілія Літковська.

Ще в 90-ті Стів Маккуїн набув славу своїми відео- та кіноекспериментами. У 2008 режисер з'являється у великому кіно з дебютним "Голодом", який приніс йому "Золоту камеру" Канського кінофестивалю за найкращий дебют. "Сором" зібрав фестивальних трофеїв ще більше — одразу чотири нагороди на Венеційському кінофестивалі.

Майкл Фассбендер постане перед глядачами "1+1" у ролі вродливого, але замкненого ньюйорківця, який живе у раю для "білих комірців". Він, активний споживач секс-послуг та адепт випадкових зв'язків, і бровою не поведе, коли начальник спалить весь його забитий порнографією комп'ютер. У нього, можна сказати, параліч емоцій. У його сестри, яку грає Кері Малліган, за душею ні шеляга, зате емоції б'ють через край. У нього ніколи не було ні пари, ні пов'язаних з нею особистих драм. Їй після чергової особистої драми нема де жити. Тут не соромно нікому.

"Сором" констатує неможливість втечі з власного внутрішнього світу. Брендон — громадянин занадто відкритого, навіть відвертого світу, на якого звалилося стільки опцій, що він не здатний їх перетравити. Цей вічний юнак живе у світі власних мрій не тому, що вони яскравіші навколишньої сірості, а тому що у звичайному, все більш яскравому світі йому жити щодень складніше. Зовнішній світ, який представляють вулиці Мангеттену, на екрані надзвичайно привабливий. Підземку зафільмовано так, що вона є і метафорою міського відчуження, і міських страхів, і міської похоті.

Незважаючи на те, що дизайнер Лілія Літковська вважає себе "книжковою" людиною, саме в кіно вона знаходить натхнення для роботи: "Кіно присутнє в кожній моїй колекції. В останній, наприклад, це був Хічкок та його "Запаморочення". Дизайнер уникає інтерв'ю, і не звикла обговорювати особисте зі сторонніми, але для програми "Підпільна імперія" зробить виняток: "Намалювати враження від фільму "Сором" мені було б простіше, ніж описати свої почуття словами. Це дуже особистий фільм".

"Через кіно ми хочемо дізнатися, чим живуть люди, на яких дивимося ми, — поясняє концепцію другого сезону "Підпільної імперії" Андрій Алферов. — Що вони читають, що вони дивляться, як їм це допомогло стати чи не допомогло стати тим, ким вони є. Після перегляду у них спеціальний емоційний стан — вони відкриті".


Серед улюблених "дизайнерів від кіно" Літковська називає Бергмана, Фелліні, Вісконті й Тарковського. Чи потрапить у цей ряд Стів Маккуїн і на яку колекцію надихне "Сором", дізнаємося опівночі на "1+1".

ДОВІДКА
"Сором" — другий повнометражний фільм ірландського режисера Стіва Маккуїна. У головних ролях Майкл Фассбендер та Кері Малліган. Фассбендер отримав "Кубок Вольпі за найкращу чоловічу роль", а сам фільм отримав найвищу нагороду кінокритиків Венеційського кінофестивалю. Прем'єра на українському телебаченні відбулась у програмі "Підпільна імперія" на телеканалі "1+1" 4 листопада 2013 р.

ТЕКСТ: ДАРІЯ МЕЛАНЬЇНА