Розговляння на Великдень: що першим їсти на Великдень після Великого посту (пояснює священник)

Що першим їсти на Великдень: як правильно розговлятися — 1+1
Freepik

Що означає розговлятися на Великдень та як це робити правильно?

Поділитися:

Завершенням Великого посту є Великдень, який цьогоріч в Україні відзначають 16 квітня. Традиційно після церковної служби та освячення великодніх кошиків родини збираються за святковим столом та починають розговлятися. Як відзначати великодні свята та при цьому не змарнувати духовні старання протягом посту? Про це в ТСН розповів отець Роман Демуш, священник УГКЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 страв на Великдень, які мають бути на святковому столі

В українській традиції розговлятися — споживати скоромну їжу в перший день після посту. Дуже важливо під час святкування Великодня дотримуватися відчуття міри.

"Варто дотримуватися почуття міри. Якщо вже можна споживати якийсь вид продуктів, страв, властиво веселитися, радіти чи навіть споживати алкоголь, то це не означає, що потрібно об'їстися та обпитися. Це лише покаже, що ми не вміємо управляти нашими бажаннями. Час посту — період, щоб навчитися керувати своїм життям. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські традиції святкування Великодня: найвідоміші символи та атрибути

Що першим їсти на Великдень: як правильно розговлятися

Як відомо, розговлятися прийнято освяченим яйцем або паскою. На святковому столі також повинні бути продукти, від яких людина відмовлялася протягом Великого посту.

Новини по темі