Що не можна робити на Воздвиження Хреста Господнього: молитви і обряди святкування

Що не можна робити на Воздвиження Хреста Господнього: молитви і обряди святкування

Коли святкують Воздвиження Хреста Господнього: традиції святкування і молитви

Поділитися:

Воздвиження Хреста Господнього – одне з найважливіших православних свят, яке щорічно відзначається 14 вересня (за новим календарем). Це свято присвячене згадуванню події віднайдення і підняття на загальний огляд Животворного Хреста, на якому був розіп'ятий Ісус Христос. Воно має глибоке духовне значення і є днем суворих обмежень, які віряни дотримуються, щоб висловити свою повагу до великої християнської реліквії.

Історія свята

Свято Воздвиження пов’язане з історичною подією IV століття, коли рівноапостольна імператриця Олена, мати імператора Костянтина Великого, під час своєї подорожі до Єрусалиму знайшла хрест, на якому був розіп'ятий Ісус Христос. Після віднайдення хреста його підняли на поклоніння народу. Тоді ж були побудовані перші храми на честь цієї події, а згодом церква постановила вшановувати цей день щорічно. З того часу Воздвиження Хреста стало не лише релігійною подією, а й символом перемоги християнства над смертю та гріхом.

Традиції та обряди

У цей день християни приходять до храмів на урочисті богослужіння, де освячуються хрести та відбуваються літургії. Священики читають молитви та благословляють вірян, нагадуючи їм про важливість віри в спасіння через жертву Христа. Особливість свята Воздвиження полягає у тому, що воно має дуже строгий характер. Віряни дотримуються суворого посту, уникаючи м'ясних та молочних продуктів. Крім того, вважається, що в цей день не можна робити певні речі, оскільки вони суперечать духовному змісту свята.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна працювати в полі та в саду. У народі кажуть, що земля в цей день "закривається" на зиму, тому обробляти її чи збирати врожай вважається гріхом. Вважалося, що будь-які дії на землі можуть призвести до невдач у майбутньому сезоні.

  • Не можна будувати чи ремонтувати. Це пов'язано з тим, що день вважається святим, і кожен має присвятити його духовному очищенню та молитві, а не мирським справам.

  • Заборонено проводити гучні святкування. Святкування з музикою, танцями чи алкоголем вважаються недоречними на Воздвиження. Це час для тиші, роздумів і молитви, тому всі розваги та веселощі відкладаються на інші дні.

  • Заборонено випускати домашніх тварин на вулицю. Раніше вірили, що в цей день звірі стають особливо агресивними і можуть нашкодити людям або худобі. Тому селяни залишали своїх тварин у хлівах чи будинках, щоб уникнути можливих проблем.

  • Не можна виїжджати у ліс чи на далекі поїздки. За народними віруваннями, в цей день не можна ходити в ліс чи вирушати у довгі подорожі, оскільки вважалося, що злі сили особливо активні і можуть нашкодити. Люди вірили, що лісові звірі стають небезпечними, а поїздки можуть обернутися нещастям.

  • Заборонено розповідати сни. Вірили, що сни на Воздвиження мають особливу силу і можуть бути віщими. Проте розповідати про них іншим було категорично заборонено, щоб не накликати нещастя чи біду. Тлумачити сни можна було лише в молитвах чи перед іконою.

Народні прикмети та вірування

У народі свято Воздвиження пов'язують з початком осінніх холодів. Казали, що "на Воздвиження осінь землю двигне", тобто з цього часу земля починає готуватися до зими, і разом з цим приходять перші заморозки. Саме тому люди уникали будь-яких робіт на землі, вважаючи, що вона вже не прийме плодів праці. Також існує повір'я, що на Воздвиження змії збираються в зграї і ховаються у своїх норах на зиму. У зв'язку з цим вважалося небезпечним ходити в ліс чи на луки, адже можна було зустріти змію, яка в народній уяві часто асоціювалася зі злом.

Молитви на Воздвиження

  • Боже Ісусе Христе, милостивий наш, На хресті розп'ятий заради спасіння нашого, почуй молитви наші. Відгукнися на прохання і визволи від гріхів і слабкостей, що віру підривають. Благаю про прощення за поведінку свою у всьому, що розгнівало і засмутило тебе, Господь мій. Якщо я в полоні гніву і вад грішив, всі свої гріхи приймаю. Жити за заповітами Божими погоджуюся. Зло будь-яке-заперечую. Захищаю себе знаменням хресним, прошу допомоги у Спасителя. Нехай благословить мене Господь на життя праведне і щасливе. Амінь.
  • Хрест чесний, збережи душі праведних від всієї скверни, диявольського полону і пороку. Спаси і збережи розум від будь-якого зла. Не дозволь вірі моїй ослабнути. Молитви нехай почує Отець наш, та зійде його підтримка і хай допоможе він нам в радості і в печалі. Амінь
  • Господи Ісусе Христе, силою Твого чесного та животворящого Хреста захисти нас від усякого зла, видимого й невидимого. Укріпи нас у вірі, надії та любові, щоб ми в усіх обставинах залишалися вірними Тобі та Твоїй святій волі. Амінь

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на вересень 2024: коли Різдво Богородиці та Воздвиження

Новини по темі