Фільм про війну на Донбасі покажуть на Каннському фестивалі

Фільм про війну на Донбасі покажуть на Каннському фестивалі
loznitsa.com

«Донбас» Сергія Лозниці стане фільмом відкриття програми Особливий погляд.

Поділитися:

Світова прем'єра «Донбасу» Сергія Лозниці пройде на 71-му Каннському фестивалі. Стрічка стане фільмом відкриття програми Особливий погляд, офіційної програми Канн 2018.

Сценарій фільму заснований на документальних матеріалах. Сергій Лозниця розповідає про події, що відбувалися на сході України. У центрі уваги – люди, вимушені пристосовуватися до життя в умовах, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв'язки, коли речі перестають називатися своїми іменами. «Донбас» – антивоєнна стрічка, герої якої – жертви обставин. «Де грань між фактом та вимислом? Чи можливо зберегти здоровий глузд і людську гідність у таких умовах?» – тема фільму. Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

«Я щасливий, що зможу поділитися фільмом з найвимогливішою, досвідченою та чутливою публікою – журі та глядачами Каннського фестивалю. Для мене дуже важливо звернути увагу творців та політиків на проблему Донбасу. Наскільки я можу судити, це головна проблема нашого часу. Мова йде не про один регіон, країну або політичну систему; а про людство і цивілізації в цілому. Про кожного з нас – сьогодні»? – коментує новину Сергій Лозниця.

«Донбас» створювався в копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Українським копродюсером виступив Денис Іванов та кінокомпанія «Артхаус Трафік».

«Особливий погляд» – конкурсна програма Каннського фестивалю. Свого часу її призерами ставали Вім Вендерс, Кім Кі Дук, Йоргос Лантімос та інші зірки авторського кіно.

Сергій Лозниця є одним з найвідоміших у світі українських режисерів ігрового і документального кіно. Його фільм «Щастя моє» (2010) став першою українською стрічкою часів незалежності, яка брала участь в офіційному конкурсі Канського фестивалю. Також в офіційній програмі Канн відбулися прем‘єри інших картин Лозниці, створених за участі України – «Майдан» (2014) та «Лагідна» (2017). Документальну картину Сергія Лозниці «Аустерліц» було номіновано на премію Європейської кіноакадемії за найкращий документальний фільм 2017.

Вихід фільму «Донбас» в український прокат запланований на 2018 рік.

Творці:

Сценарист і режисер: Сергій Лозниця 
Оператор: Олег Муту 
Художник-постановник: Кирило Шувалов 
Редактор: Даніеліус Коканаускіс 
Художник по костюмах: Дорота Рокепло 
Звукорежисер: Володимир Головницький

У ролях: Тамара Яценко, Людмила Смородіна, Олеся Жураковська, Борис Каморзін, Торстен Мертен, Сергій Руськін, Петро Панчук, Ірина Плесняєва, Жанна Лубгане, Вадим Дубовський, Олександр Замураєв, Георгій Делієв, Валеріу Андрюце, Костянтин Ітунін, Валерій Антонюк, Ніна Антонова, Наталя Бузко, Сергій Колесов, Світлана Колесова, Сергій Сміян

Продюсери: Ma.ja.de. Fiction (Німеччина), Arthouse Traffic (Україна), JBA Production (Франція), Granite Film (Нідерланди), Wild at Art (Нідерланди), Digital Cube (Румунія) 
Асоційований продюсер: Atoms & Void (Нідерланди)

Міжнародний дистриб'ютор: Pyramide Films

Новини по темі