Тарифи на комунальні послуги: на скільки і коли можуть зрости у 2024 році

Як можуть зрости тарифи в Україні в 2024 році
freepik.com

Як зміняться тарифи в 2024 році в Україні?

Поділитися:

Тарифи на комунальні послуги в Україні в 2024 році можуть зрости на 20-30%. Це пов'язано з такими факторами:

  • Зростання цін на енергоносії. Ціни на газ, електроенергію та інші енергоносії на світовому ринку продовжують зростати. Це пов'язано з війною в Україні, санкціями проти росії та іншими факторами.
  • Зростання витрат на ремонт і обслуговування комунальної інфраструктури. Внаслідок війни в Україні була пошкоджена значна частина комунальної інфраструктури. Для її відновлення потрібні значні кошти, які можуть бути покриті шляхом підвищення тарифів.

Зростання тарифів на комунальні послуги може негативно позначитися на життєвому рівні населення України. Особливо це може бути відчутно для малозабезпечених громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тариф на електроенергію з 1 січня: чого чекати

Як можуть зрости в 2024 році: тарифи

Можливе зростання тарифів на комунальні послуги відбудеться поетапно. Конкретні терміни і розміри підвищення тарифів будуть визначені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський наголошував, що підвищення тарифу на світло в 2024 році якщо й буде, то має бути виваженим, максимум на 15%, до 3 гривень за кіловат-годину. За іншими ж прогнозами, вартість електроенергії може зрости на 50%.

  • газ може подорожчати у два етапи: спершу до 11 — 13 грн за кубометр, потім — до 15 грн;
  • опалення і гаряча вода можуть подорожчати на 30 — 50% залежно від регіону,
  • холодна вода — на 50%.

Втім, можливе зростання цін варто очікувати не раніше травня-червня 2024 року.

В Україні подешевшало пальне: з чим це пов'язано і чи будуть ціни падати далі, дивіться у "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях на "1+1 Україна" з 6:30 до 9:30:

Новини по темі