Телеканал 1+1 покаже документальний фільм «Луганський форпост»

Документальний фільм «Луганський форпост» покажуть на 1+1 15 жовтня о 23:45

Стрічка про чотирьохмісячну операцію українських військ з оборони Луганського аеропорту влітку 2014 року.

Поділитися:

15 жовтня о 23:45 на телеканалі 1+1 відбудеться прем’єра документального фільму «Луганський форпост» про чотирьохмісячну операцію українських військ з оборони Луганського аеропорту влітку 2014 року.

31 серпня 2014 року українські воїни майже без втрат залишили руїни аеропорту, оборона якого тривала 146 днів. Російсько-окупаційні війська ще три дні боялися зайти на його територію і «рівняли» артилерією рештки головного терміналу. Вцілілим залишився лише бункер, який слугував українським захисникам останнім прихистком і бойовим рубежем.

Стрічка не обмежується лише подіями довкола летовища. Територія аеропорту була лиш форпостом, що дозволяв проводити масштабну операцію з охоплення Луганська, саме таким був задум, покликаний̆ звільнити і, одночасно, вберегти місто від руйнувань. 

У картині також показані захоплення адмінбудівель у самому Луганську та перехід міста до рук проросійської влади, оповідається про початок облоги самого аеропорту та про трагедію збитого ІЛ-76 і загибель 49 десантників. Автори приділили увагу героїчному прориву українських військ, деблокаді аеропорту, що згодом виросла в широку наступальну операцію по оточенню самого Луганська, а також масштабному вторгненню російських військ, яке переломило хід війни.

Про події у фільмі свідчать понад 40 воїнів і командирів Збройних сил України та добровольчих батальйонів, серед яких два Героя України: генерал-майор Андрій Ковальчук і підполковник Василь Зубанич. Також використано унікальні фото- та відеоматеріали, надані  бійцями. Зйомки фільму проходили в Києві, Дніпрі, Львові, Закарпатській, Донецькій та Луганській областях, а також на передовій.

Стрічка створена Міжнародним продюсерським центром «Фор-Пост» на замовлення Державного агентства України з питань кіно. Генеральний продюсер фільму - Олександр Дріз, керівник МПЦ «Фор-Пост», в активі якого серія документальних фільмів на військову тематику.

Автор сценарію та режисер Тарас Ткаченко, володар “Золотої Дзиги -2017”, співрежисер Сніжана Потапчук, яка три роки знімала війну на Донбасі. Вагому допомогу творцям картини надала Євгенія Цвєтанська, журналістка ТСН, авторка фільму “Кіборги Луганського Аеропорту”, а також Сергій Глотов, автор книги “У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту”.

Дивіться документальний фільм «Луганський форпост» 15 жовтня о 23:45 на телеканалі 1+1. Також проект можна переглянути на сайті або в мобільному додатку 1+1 video, який об’єднує весь контент, що був показаний в ефірі телеканалів 1+1, 2+2, ТЕТ, ПЛЮСПЛЮС, Бігуді, УНІАН-ТБ, 1+1 International, й дає змогу дивитись улюблені програми, фільми та серіали у будь-який зручний для глядача час. 

Новини по темі