Українська медіаспільнота просить Єврокомісію та менеджмент Euronews відреагувати на маніпуляції на тему війни в ефірі російськомовної версії телеканалу Euronews

Українська медіаспільнота просить Єврокомісію та менеджмент Euronews відреагувати на маніпуляції на тему війни в ефірі російськомовної версії телеканалу Euronews

До хедофісу Euronews надіслано відкритого листа.

Поділитися:

Відповідного відкритого листа було надіслано до хедофісу Euronews у м. Ліоні, до інвестиційної компанії Alpac Capital, яка нещодавно придбала контрольний пакет акцій телекомпанії Euronews і заявила про необхідність посилити «європейську ідентичність» Euronews, до Європейської Комісії, яка субсидує мовника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група 1+1 media продовжує збір відеозвернень у межах спецпроєкту «Всеукраїнська капсула часу»

Так, провідні медіагрупи України 1+1 media та StarLight Media, Міністерство культури та інформаційної політики, Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, Суспільне Мовлення, «Медіарух», ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, інші організації та медіа обʼєднали зусилля та звертаються з проханням:

  • Звернути увагу на контент російськомовної версії Euronews, залучити фахівців з пропаганди та дезінформації до аналізу цього контенту та здійснити відповідні операційні, кадрові та стратегічні рішення. Зокрема, у відкритому листі йдеться про аналіз матеріалів, що виходили протягом пʼяти днів (понеділок-пʼятниця, 15.08-19.08) у російськомовній версії Euronews. Так, підписанти дійшли висновків, що канал вдається до масових щоденних медіаманіпуляцій на тему війни. Йдеться не про відверті фейки, а про точковий, але системний, тому й ефективний вплив на аудиторію. Глядачам непомітно нав'язується проросійське розуміння причинно-наслідкових зв'язків того, що відбувається в Україні, про роль росії в цих процесах, про відповідальність сторін у війні тощо. Матеріали з маніпулятивними елементами присутні в ефірі щоденно та «розкидані» серед більш-менш «неупереджених і рівновіддалених» матеріалів;
  • Телеканал Euronews має велике покриття у 400 млн домогосподарств у 160 країнах світу, 68% домогосподарств зосереджено у Європі, охоплення Euronews складає понад 145 млн людей щомісяця. Відповідно, не можна допустити, щоб ключовий мовник європейських новин бодай у якійсь мовній версії подавав сумнівне викладення фактів, тим більше, коли йдеться про війну в Україні. Це відповідальність, яка коштує життя тисячам українців.

«Зараз саме той час, аби якомога більше людей у світі дізналися більше про Україну, її історію, європейську ідентичність, споріднені цінності та роль у сучасному світі.

Розраховуємо на Вашу підтримку та віримо в світле майбутнє України, від чого напряму залежить майбутнє всього світу», – йдеться у відкритому листі.

Водночас, автори листа закликають усіх небайдужих журналістів, представників громадських організацій, медіаспільноти з усього світу доєднуватися до підписантів відкритого листа. Зробити це можна, надіславши відповідний запит на пошту prgroup@1plus1.tv.

Ознайомитися з повним текстом листа українською та англійською мовами можна за цим посиланням.

Доказова база.

Новини по темі