Український фільм "Будинок з башточкою" вийшов у прокат у Франції

Український фільм "Будинок з башточкою" вийшов у прокат у Франції

Минулого тижня, 20 листопада, в Парижі відбулася прем'єра фільму режисера Єви Нейман "Будинок з башточкою". Показ пройшов з великим успіхом

Поділитися:

Минулого тижня, 20 листопада, в Парижі відбулася прем'єра фільму режисера Єви Нейман "Будинок з башточкою". Показ пройшов з великим успіхом - високу оцінку фільму дала щоденна французька газета "Фігаро" назвавши його "серцем Фігаро". Також позитивні рецензії дали ще 15 французьких видань.

Зараз фільм знаходиться у прокаті в 5 кінотеатрах Парижа і 14 кінотеатрах в інших містах Франції.

Прем'єра відбулася в Міжнародний день захисту прав дітей. Підтримку фільму висловила Асоціація по захисту прав людини: "Будинок з башточкою" - гарний таємничий фільм, де глядач дивиться очима дитини на події війни, без пафосу чи пояснення, без морального судження, без хронологічних чи політичних ремарок. Фільм по-новому відображає права дитини в історії СРСР і під час Другої світової війни" - йдеться в їх прес -релізі.

"Я була дуже зворушена ставленням публіки і тим як позитивно вони прийняли фільм. Висока зацікавленість була з боку дистриб'юторів, що безумовно нас порадувало" - прокоментувала Єва Нейман.

Нагадаємо, фільм "1+1 продакшн", в липні 2012 року переміг на Міжнародному Кінофестивалі в Карлових Варах у конкурсній програмі "Від сходу до Заходу", а також був представлений в категорії "Подорож" на 56-му Лондонському кінофестивалі. У листопаді, фільм отримав Гран-прі та нагороду за кращу операторську роботу на 16-му Міжнародному кінофестивалі "Темні ночі" в Таліні.

Сценарій до фільму написаний за автобіографічним оповіданням Фрідріха Горенштейна "Будинок з башточкою". Мовчазне послання фільму - "Людяним можна і потрібно залишатися завжди". Це трагічна історія 8-річного хлопчика, який повертався з мамою в рідне місто з евакуації, взимку 1944 року. На півдорозі додому, на невідомому полустанку їх знімають з потягу, так як мати хлопчика захворіла на тиф, незабаром вона помирає. Дитина залишається один на один зі своїм горем, серед чужих людей яким, за великим рахунком, немає до неї справи. Довірившись незнайомцям, хлопчик продовжує свій шлях додому. Все, що він запам'ятав про місце, де назавжди залишилася його мама, - це те, що на привокзальній площі стоїть старий будинок з башточкою.

Режисер картини - Єва Нейман. У кінострічці знялися Альберт Філозов, Катерина Голубєва, Михайло Векслер, Віталій Лінецький, Марія Поліцеймако. Дев'ятирічний хлопчик, вихованець одеського інтернату, - Дмитро Кобецькой зіграв головну роль.