Військовий облік жінок з 1 жовтня: хто придатний, як стати на облік та хто має право на відстрочку

Що потрібно знати про військовий облік жінок з 1 жовтня
Freepik

Як проходитиме військовий облік жінок-медикинь з 1 жовтня?

Поділитися:

В Україні з 1 жовтня 2023 року набуває чинності наказ Міністерства оборони України від 07.02.2022 р. № 35. Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов’язково стати на військовий облік. Який перелік документів потрібен та хто з жінок-медиків має право на відтермінування?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація військовозобов'язаних жінок: військовий експерт пояснив, як відбуватиметься

Військовий облік жінок з 1 жовтня: хто має обов'язково стати на облік

Взяттю на військовий облік з 1 жовтня підлягають жінки віком від 18 до 60 років, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність і є придатними.

Це можуть бути  лікарі,  акушерки, медсестри, стоматологи, фармацевти. Спеціальність враховується за дипломом і за фактичним місцем роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: Міноборони розширило перелік придатних до служби у воєнний час

Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання мають подати список випускників, які мають стати на військовий облік до ТЦК. Після цього жінки отримають тимчасове посвідчення військовозобов'язаної зі строком 30 днів.

Після отримання посвідчення у 7-денний термін жінка повинна звернутися до районного чи міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території якого зареєстрована для вступу на військовий облік.

Непрацевлаштовані жінки мають самостійно прибути до відповідного центру з метою взяття їх на військовий облік в якості військовозобов'язаних.

Постановка на військовий облік зазначеної категорії жінок ще не означає мобілізацію. Інформація необхідна для даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі. Також на облік можуть стати за бажанням представниці споріднених професій, з повним списком яких можна ознайомитися за посиланням.

Які документи потрібні жінкам, щоб стати на військовий облік

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття освіти;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей чи документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Після цього жінок мають відправити на медкомісію, яка зробить висновок про придатність чи непридатність до служби. Потрібно відвідати терапевта, хірурга, невропатолога, психіатра, офтальмолога, оториноларинголога, стоматолога, дерматолога, а також гінеколога.

Хто з жінок-медиків може не ставати на військовий облік

  • Вагітні жінки та ті, що перебувають у декреті. Вони визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.
  • Жінки з медичною освітою мають право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають 3 і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ. Та для цього потрібно надати ТЦК документи, які підтвердять інформацію.

Чи зможуть жінки-медики виїжджати за кордон з 1 жовтня

Жодних змін стосовно обмеження у праві виїзду жінок, які перебувають на військовому обліку, немає.  Обмеження на виїзд стосуватимуться лише тих жінок, які будуть мобілізовані.

Новини по темі