Виплати евакуйованим через підрив Каховської ГЕС: хто та скільки отримає

Евакуйовані після підриву Каховської ГЕС можуть отримати соцвиплати
Freepik

Люди, які виїхали із зони підтоплення через підрив Каховської ГЕС, вважаються внутрішньо переміщеними особами.

Поділитися:

У ніч на 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, внаслідок чого вода затопила десятки населених пунктів Херсонщини. У рамках телемарафону міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що люди, які виїхали із зони підтоплення, вважаються внутрішньо переміщеними особами і можуть отримати відповідні виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрив окупантами Каховської ГЕС: Херсонська ОВА відкрила «гарячу лінію» для допомоги постраждалим

Евакуйовані через підрив ГЕС люди як ВПО можуть отримати від держави одноразову грошову допомогу у розмірі 2 тисяч грн для дорослої людини і 3 тисяч грн на дітей та людей з інвалідністю. 

"Якщо ми говоримо про ті виплати, які адмініструє Міністерство соціальної політики, то, звісно, все, що люди отримували, якщо вони належали до якихось із вразливих категорій (люди з інвалідністю, пенсіонери тощо), продовжать отримувати. Також ми розуміємо, що ці люди стають внутрішньо переміщеними особами. Вони мають право за місцем свого нового проживання, навіть короткострокового, на час ліквідації наслідків підтоплення отримати статус ВПО і виплати, які під це передбачені: 2000 грн на дорослу особу і 3000 грн на дитину та людину з інвалідністю", — пояснила Оксана Жолнович, міністр соціальної політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі “Сніданку з 1+1” назвав причини бездіяльності ООН та Червоного хреста після підриву Каховської ГЕС

Також Жолнович зазначила, що вже є постанова Кабміну, яка дозволяє не сплачувати комунальні платежі за зруйноване та пошкоджене житло. Крім того, в уряді працюють над тим, щоб спростити механізм отримання субсидії.

Інформацію щодо ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС російськими терористами можна дізнатися на офіційному каналі "Каховська ГЕС | штаб info"

Новини по темі