20 липня - День пам'яті святого пророка Іллі: іменини, народні прикмети, та що не можна робити

Яке сьогодні свято 20 липня: за церковним та народним календарем

Що не можна робити 20 липня?

Поділитися:

Сьогодні, 20 липня, в православному календарі відзначається день пам'яті святого пророка Іллі. Ілля народився в Тесві, у Гілеаді (сучасна Йорданія). Його ім'я означає "Мій Бог - Ягве". Пророк жив у IX столітті до нашої ери за правління ізраїльських царів Ахава і Єзавелі.

Ілля відомий своїм непримиренним протистоянням ідолопоклонству і корумпованій владі. Він часто викривав гріхи царів і народу, закликаючи їх до покаяння і повернення до істинного поклоніння Богові. Пророк оголосив царю Ахаву про трирічну посуху як покарання за ідолопоклонство. Під час посухи Ілля перебував у вдови в Сарепті Сидонській, де здійснив чудо, збільшивши запаси борошна і олії, а також воскресив її сина.

Ілля кинув виклик 450 пророкам Ваала на горі Кармель, продемонструвавши силу Бога, коли вогонь з неба спалив його жертву, тоді як пророки Ваала не змогли викликати свого бога. Після знищення пророків Ваала Ілля втік від гніву Єзавелі до гори Хорив, де Бог з'явився йому в тихому віянні. Пророк викрив царя Ахава і його дружину Єзавель у несправедливому захопленні виноградника Набота і прорік їхню загибель. Ілля обрав Єлисея своїм наступником, передавши йому свою пророчу мантію.

Ілля не помер природною смертю. Згідно з Біблією, він був вознесений на небо у вогняній колісниці, що стало символом безсмертя і безпосереднього зв'язку з Богом.

Яке сьогодні свято за народним календарем

У народному календарі 20 липня відзначають Ільїн день, присвячений пророку Іллі. Святому приписували владу над громом, грозою, блискавкою, вітром і дощем, подібно до Перуна-громовержця. Згідно з повір’ям, грім з'являється від стукоту колісниці пророка Іллі, яка мчить небесною дорогою. Тому день пам'яті пророка називають «громовим святом».і.

Що не можна робити 20 липня

В цей день за народними традиціями і повір'ями не можна купатися в річках та інших водоймах. Напередодні Ільїного дня закінчувався купальний сезон, і з 2 серпня вже не бажано купатися в річках і озерах. В народі говорять: "Ілля-пророк в річках воду каламутить", "До Іллі люди купаються, а потім з озером прощаються". Вважається, що з цього дня вода в річках і озерах стає холодною, і купальний сезон завершено. Існує також містична причина заборони: люди вірили, що нечисть (русалки, водяні) ховається від Іллі у воді і може затягнути на дно і втопити людину, яка зайде в річку чи озеро на Іллі. Крім того, вірили, що після купання на Іллі можна серйозно захворіти.

Не можна дивитися в дзеркало, оскільки це може призвести до хвороби. А також фізично працювати, лихословити та лаятися, оскільки це вважається неповагою до святого Іллі.

Народні прикмети на День пам’яті святого славного пророка Іллі

► Під час грози старі люди рекомендують запалити свячену свічку перед образами.

► Під час грози люди намагаються тримати собак і котів подалі, оскільки за народними забобонами в цих тваринах може сховатися нечиста сила від Іллі.

► Пасічники в цей день підчищали вулики, а мисливці здійснювали перший виїзд на полювання на вовків.

► День Іллі вважається початком полювання, оскільки з цього дня в лісах відкривалися звірині нори, зокрема вовчі.

► Якщо зранку хмарно, то сівбу слід починати рано, і можна очікувати добрий врожай.

► Якщо хмарно опівдні, сівбу слід проводити в середні терміни.

► Якщо хмарно ввечері, сівба має бути пізньою, і врожай буде поганим.

► Якщо весь день сонячно — це передвіщає недорід.

► До Іллі дощ може йти в будь-якому напрямку — за вітром або проти нього, як накаже пророк, а після Іллі — лише за вітром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 20 липня для всіх знаків зодіаку: будьте обережні з грошима

Хто святкує День ангела 20 липня

Сьогодні, 20 липня, День ангела святкують Ілля, Олександр, Олексій, Опанас, Георгій, Юхим, Іван, Костянтин, Микола, Петро, Сергій, Тихон, Федір

Новини по темі