Чому у боротьбі з пухлинами важлива вчасна діагностика

Ростислав Валіхновський розповів, чому важлива рання діагностика пухлин м’яких тканин людського організму.

Поділитися:

Експерт програми «Поверніть мені красу» хірург Ростислав ВаліхновськийРостислав Валіхновський, який на проекті взявся за надскладні випадки та допоміг учасницям позбавитися вроджених гемангіом, розповів, чому важлива рання діагностика пухлин м’яких тканин людського організму.

За словами лікаря, найбільш складні випадки були у Оксани Шевчун та Ольги Софронової. У них були подібні пухлини, які вражали шкірні покриви та підшкірно-жирову клітковину.

Під час обстеження у Оксани Шевчун була виявлена капілярна гемангіома обличчя та шиї, у Ольги Софронової – кавернозна гемангіома верхньої губи.

Ця патологія досить поширена в Україні, - розповідає лікар Валіхновський, - частота її виникнення особливо зросла після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції. Такі пухлини, як правило, з’являються з першого дня після народження і відразу помітні для лікарів та для батьків.

За словами експерта, існує декілька точок зору, коли варто робити операцію:

«У Радянському союзі існувала тактика вичікування на спостереження. Американська школа хірургії передбачає більш агресивний підхід – видалення пухлин відразу після народження. Уніфікованого підходу не існує. Але, на мою думку,  враховуючи зростання частоти виявлення такої патології, доцільніше видаляти пухлину в ранньому віці. Оксані Шевчун та Ользі Софроновій цю пухлину також мали видалити ще у ранньому віці».

Ще одним аргументом по видаленню цих пухлин є покращення зовнішнього вигляду і ліквідація психоемоційних, психологічних комплексів пацієнта. Як і у випадку героїнь «Поверніть мені красу», багато людей з такими вадами становляться об’єктом насмішок ровесників.

Команда порятунку зробила справжнє диво для учасниці проекту (до і після)За вимогами  європейської асоціації дерматологів за дітками з гемангіомами малого розміру (до 1 см) має вестися медичне спостереження до досягнення 10 річного віку, Оскільки 70% утворень  мають здатність самостійно розсмоктуватися. Для пухлин більшого розміру існують методики  медикаментозного лікування. Зокрема, із застосуванням бета-адреноблокаторів. В результаті використання цих препаратів пухлина у 40% випадків зникає.

Як капілярна, так і кавернозна гемангіоми не мають загрози для життя, не мають метастазів, але є досить ризикованими з точки зору потенційного джерела кровотеч і крововтрати. Тому що, коли пацієнт в повсякденному житті травмує пухлину, це може призвести до значних крововтрат, - каже Ростислав Валіхновський.

Методи лікування такої патології включають в себе 4 напрямки сучасної хірургії:

  1. Власне хірургія, яка пов’язана з видаленням пухлини, з послідуючою пластикою місцевими тканинами зони дефекту;
  2. Метод лазерної коагуляції пухлини;
  3. Метод кріодеструкції, який передбачає використання низької температури, зокрема рідкого азоту, який знищує внутрішні стінки судин приводячи до рубцювання пухлини і зменшення або повного припинення їх росту;
  4. Метод склерозування. Метод введення склерозанту, речовини, яка потрапляючи у просвіт судини приводить до тієї ж самої деструкції внутрішнього просвіту або внутрішньої вистілки судин і до виникнення того ж самого фіброзного процесу в результаті якого пухлина припиняє свій ріст або обмежується в рості.

Найбільш ефективним серед цих методів є метод хірургічного видалення. Саме він і був використаний у двох пацієнток проекту «Поверніть мені красу». Ризик рецидиву після використання цієї методики найнижчий, порівняно з іншими видами лікування.

Дивіться нові серії проекту «Поверніть мені красу» щосереди о 22:00 на телеканалі «1+1»