Як росіяни "визволяли братні народи" ще у 15 столітті: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Реальна історія
Костянтин Острозький: біографія великого гетьмана та головнокомандувача

У "Реальній історії" Акім Галімов розповів про видатну постать Костянтина Острозького та про битву під Оршею.

Поділитися:

Непереможність російської армії — досить відомий міф. Так, у нас сильний ворог, якого не можна недооцінювати. Та його “нездоланність” — досить сумнівний факт, який неодноразово спростовували українські війська сьогодення та минулого. Битва під Оршею 1514, яку очолив наймогутніший полководець тих часів Костянтин Острозький, є ґрунтовним доказом цьому. Подію, що стала розгромом росіян, старанно замовчували в імперії та союзі, небагато українців знають про неї й нині. У новій “Реальній історії” Акім Галімов розповів про легендарних Острозьких.

реальна історія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маловідомі факти про заснування Харкова: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Некороновані королі Русі

Династію Острозьких недарма називали “некоронованими королями Русі”. Рід бере коріння від Рюриковичів та Романовичів. Це заможні люди, що опікувалися українською культурою, брали активну участь у політичному житті Великого Князівства Литовського та Руського. Костянтин Острозький народжується в другій половині 15 століття. Тоді на теренах Східної Європи була досить нестабільна політична ситуація: розпадається Золота Орда, виникає Московське князівство та Кримське ханство. Детальніше про тогочасну історію Кримського ханства тих часів можете дізнатися за посиланням.

Московія — нова Орда

У 1462 московським царем стає Іван ІІІ, ідеолог спотвореної моделі абсолютної влади, як це було в Золотій Орді. Він застосовує такі улюблені практики росіян, як насильне захоплення сусідніх земель, грабування та нищення. Московити зазіхали на спадщину Візантійської імперії, яка розпалася на 9 років раніше. Зокрема сучасний двоголовий орел на російському гербі — наслідування візантійської символіки. Князь Іван ІІІ взяв собі титул візантійський титул цар, а Москву почали називати новим центром православ’я. Російський диктатор оголошує політику “порятунку православних братів”, що стосувалося етнічних українських та білоруських земель у складі Великого Князівства Литовського та Руського. Очевидно, що ніякого визволення ніхто не потребував, адже литовська держава була досить демократичною зі свободою мови та віросповідання. Боротьбу проти загарбників очолив Костянтин Острозький.

“Визволення православних братніх народів” (версія 15 століття)

Костянтин Острозький мав вдалу воєнну кар'єру та став першим великим гетьманом (головнокомандувачем усіх військ) в історії Великого Князівства Литовського та Руського. У  1487 стається перша агресія московитів, яка виявляється неуспішною та приносить їм лише невеликі прикордонні території. У 1500 відбувається новий напад, спричинений заявою князі-колаборанти про “утиски православного населення”. 14 липня 1500 обидві армії вступають у бій на річці Ведрош. У два рази менше військо Острозького змусило московитів відступати, проте коли прийшла з підмогою росіян змогло переломити хід битви на свою користь. Гетьман потрапляє в полон, а Новгород-Сіверщину та Чернігівщину приєднують до Московії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою була найперша російська-українська війна: “Реальна історія” з Акімом Галімовим

У московському полоні

За перемир’ям 1503 року, московити відпускають усіх полонених, окрім Костянтина Острозького. Його кілька років тримали в нестерпних умовах, аж поки новий цар Василь ІІІ нібито вмовляє головнокомандувача піти на московську службу. У 1507 під час “виконання завдання” на прикордонних територіях українець тікає на Батьківщину. Йому одразу повертають звання та дають шанс на реванш. 

Битва під Оршею

Нова московська навала стається у 1512. У серпні 1514 союзне литовсько-русько-польське військо, що становило близько 12 тис - 25 тис, вступає у битву з сорокатисячною російською армією на річці Орша. Майстерна стратегія Острозького, ідеально вишикувана оборона відбила всі атаки ворога. Прихована артилерія ввела росіян в хаос. Багато наляканих московитів втонуло при спробі відступу, інших — знищило союзне військо. З 11 російських воєвод 6 опинилися в полоні, у тому числі головний. Ця перемога стала легендарною для всієї Європи. На честь події Костянтин Острозький заснував православну церкву Святої Трійці у Вільнюсі, якою і зараз опікуються українці. 

Спадок Острозького

За життя українець набув статусу, що був майже рівний королю. У літньому віці в нього народився син Василь, достойний спадкоємець та видатний політик і державотворець. Саме він у 1531 заснував найперший вищий навчальний заклад України — Острозьку академію, а також потужний видавничий центр у Острозі. Поховання Костянтина було в Успенському соборі Києво-печерської лаври, який в 1941 знищила російська армія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як маріупольського художника Архипа Куїнджі, який присвятив свою творчість Україні, привласнила собі росія: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Інформаційно-психологічна спецоперація завжди була і є головною зброєю росіян у захопленні інших народів. Історія вже не раз доводила, що найсильніші ми тоді, коли єдині. У такому випадку ніяка “непереможна армія” не буде в змозі зламати українське прагнення свободи.

Дивіться повний випуск “Реальної історії” про Костянтина Острозького:

Новини по темі