Невідомі факти про рід Розумовських: ексклюзивне інтерв’ю з нащадком останнього українського гетьмана у “Реальній історії”

Реальна історія

У спеціальному епізоді “Реальної історії” Акім Галімов розповів про рід Кирила Розумовського та поспілкувався з його нащадком.

Поділитися:

Історія українського козацтва офіційно звершилася наприкінці 18-го століття, коли російська імператриця Катерина ІІ остаточно ліквідувала Гетьманщину та Запорізьку Січ. Останнім гетьманом був Кирило Розумовський — людина, життя родини виглядає як сюжет Голлівудського фільму. У спеціальному випуску “Реальної історії” Акім Галімов розповів про рід Розумовських та поспілкувався з нащадком величної козацької династії — Грегором Розумовським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінікопія Версалю на Тернопільщині: захоплива історія маєтку Вишневецьких

Останній гетьман України Кирило Розумовський

Перша половина 18 століття була темними часами для українського козацтва. Після розгромної для шведів та українців битви під Полтавою у 1709 імперський контроль над Україною лише посилювався, а українська еліта емігрувала до Європи. Тоді у селі Лемеші, що на Чернігівщині, жила козацька родина Григорія та Наталії Розумів разом з 6 дітьми. Вони не були дуже заможними, тож дітей з малечку долучали до сільської праці. Так, одного дня, коли син Олекса випасав худобу, поряд проїжджав російський полковник Вишневський. Він почув прекрасний спів хлопця і вирішив забрати його з собою. Крок за кроком, молодий Олекса пробивається до придворної капели та стає її солістом. На одному зі своїх виступів талановитий юнак привертає увагу дочки Петра І та майбутньої імператриці Єлизавети. У них зав’язується бурхливий роман, а у 1742 вони одружуються. Родина Розумів отримує графський титул “Розумовських”, а Олекса забирає свого молодшого брата Кирила до Санкт-Петербурга, аби дати йому належну освіту.

Кирило вчиться у Європі та у 22 роки стає гетьманом. Він проводить низку реформ, зокрема спрямованих на навчання населення та посилення військових потужностей Гетьманщини.

“Кирило вніс декілька потужних реформ, коли він став гетьманом. Гетьманщина була досить розгубленою перед його приходом.. Він відновив виробництво гармат, вклав багато зусиль та енергії в реформу артилерії тощо, оскільки готувався до справжнього конфлікту проти Росії”, — розповідає Грегор Розумовський.

Кирило Розумовський

Світлина: Кирило Розумовський. Портрет, написаний Луї Токе, 1758 рік

Прогресивна політика Кирила зустріла опір від нової імператриці Катерини ІІ. Вона відхилила декларацію про устрій козацької держави, та скасувала гетьманство. Про поразку Кирила Розумовського його нащадок говорить так:

“Потьомкін [рос. воєначальник, за чиєї ініціативи ліквідували Запорізьку Січ] прийшов зі своїми військами до України. Розумовський просто порівняв їх і зрозумів, що ми не зможемо виграти. Він не хотів безглуздої жертви сотень тисяч людей, ще намагався вплинути на ситуацію в Росії внутрішньо, однак неуспішно”.

Кирило Розумовський виїжджає до Європи, однак наприкінці життя повертається до Батурина та починає розбудовувати палац. Це єдиний гетьманський палац, який зберігся до наших часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому росіяни розтрощили могилу Івана Мазепи та викрали серце Кирила Розумовського: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Сини Кирила Розумовського

Два сини Кирила залишилися у Відні. Андрій був імперським послом, мав політичний та музичний талант. Грегор розповідає цікаву історію: Андрій Розумовський був другом Людвига Бетховена. Згодом всесвітньовідомий композитор під впливом цього знайомства використав українські мотиви у своїх найвідоміших творах — 5-й та 6-й симфоніях.

Його брат, Григорій, пра[…]дід Грегора, мав дещо іншу долю. Він був обдарованим біологом та навіть відкрив новий мінерал. А ще — великим противником авторитарної системи Російської імперії. Про свого пращура Грегор говорить так:

“Він був ідеалістом. Його основні інтереси — це його основна жага. Їх було дві: по-перше, природничі науки, оскільки він був природознавцем, і по-друге, знищення авторитарної системи. Це теж причина чому йому довелося виїхати. Один брат був тут, тому що працював для Петербурга, інший був тут, оскільки його засудили до заслання. Це зовсім інша ситуація”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому на місці розкішного козацького палацу зараз фермерське поле: відповів Акім Галімов

Родина Розумовських зараз

Попри те, що Розумовські виїхали до Австрії ще у 18 столітті, вони і досі не втрачають зв’язок з Україною. На початку 20-го століття Каміл Розумовський приїжджав до України для реставрації замку у Батурині. Він планував відкрити там музей українського мистецтва, однак Перша світова війна стала на заваді.

У наш час Грегор Розумовський рішуче Підтримує Україну та намагається переконати австрійських політиків допомагати нам.

“Я вважаю, що час козацтва — це той період, який завжди про індивідуальність, про незалежність. Саме він зробив Україну такою, якою вона є. Чому Україна єдина пострадянська республіка, яка стала успішною? Це зробило Україну достатньо сильною, щоби прийняти демократію. Чому інші країни не на тому ж рівні? Чому Білорусь не на тому ж рівні, так само як Казахстан, Узбекистан? Адже початкова позиція великих пострадянських країн була однаковою. І лише Україні вдалося побудувати себе”, — каже Грегор.

Грегор Розумовський

Фото: Hanna Gerstacker

Що зараз з родинним маєтком Розумовських у Козельці та палацом у Батурині? Наскільки важливу роль у становленні своїх синів та Чернігівщини відіграла Наталія Розум? Як вона приймала свою невістку, імператрицю Єлизавета? Детальніше інтерв’ю з Грегором Розумовським дивіться у повному спецвипуску “Реальної історії”.

Новини по темі